Društvo

Delegacija EP pohvalila postavljanje novih rampi u Skupštini za osobe sa invaliditetom

Delegacija Evropskog parlamenta za Crnu Goru pozdravlja postavljanje novih rampi u Skupštini Crne Gore kojima se omogućava pristup osobama sa invaliditetom.
Delegacija EP pohvalila postavljanje novih rampi u Skupštini za osobe sa invaliditetom
Portal AnalitikaIzvor

Izgradnja pristupnih rampi u Skupštini Crne Gore kojom je ova institucija postala pristupačna osobama sa invaliditetom – korisnicima kolica, je završena.  Na ovaj način, osobama sa ograničenom pokretljivošću je omogućen pristup svakom spratu u Skupštini, uključujući i plenarnu salu, što predstavlja važan iskorak ka uključivanju osoba sa invaliditetom u politički život Crne Gore, čime se ujedno jača i odgovornost Skupštine prema građanima Crne Gore.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između Evropske unije i Crne Gore je u nekoliko navrata apelovao da se poboljša pristupačnost javnih objekata osobama sa invaliditetom, uključujući i Skupštine. 

Aneliz Dods, predsjedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Crnu Goru, ovom prilikom ističe:

"Ovo su odlične vijesti. Omogućivši pristup korisnicima kolica, Skupština Crne Gore je poslala važnu poruku da podržava i poštuje ljudska i demokratska prava osoba sa invaliditetom. Svi građani bi trebalo da imaju pristup zgradi u kojoj se usvajaju zakoni koji upravljaju njihovim životima, instituciji koja ih demokratski predstavlja. Ipak, većina javnih objekata u Crnoj Gori i dalje su nepristupačne korisnicima kolica, uključujući i devet od 13 prioritetnih objekata. Stoga pozivam Vladu Crne Gore da ispuni svoju obavezu i prilagodi više javnih objekata, naročito onih prioritetnih.", navela je ona. 

Portal Analitika