Društvo

Učenici podgoričke srednje geodetske škole posjetili izvorište Bolje sestre

Povodom Svjetskog dana voda koji se obilježava danas, izvorište Bolje sestre nadomak Skadarskog jezera i istoimeni pogon za proizvodnju vode danas su posjetili učenici trećeg i četvrtog razreda Srednje gradjevinsko-geodetske skole "Inz. Marko Radević" iz Podgorice, na čelu sa profesorskim timom, kako bi se edukovali o zdravim stilovima života i čuvanja dobara kojima raspolaže Crna Gora.
Učenici podgoričke srednje geodetske škole posjetili izvorište Bolje sestre
Portal AnalitikaIzvor

Posjetu je organizovao Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, a prema njihovim rijelima, prioritet u poslovanju dat je upravo kontroli kvaliteta vode i obezbjeđenju svh neophodnih preduslova da voda viskokog kvaliteta sa izvorišta Bolje sestre kao takva dođe i do krajnjih korisnika.

"Voda je simbol života. Čovjek jeste i uvijek će biti vitalno zavisan od nje, a obezbeđivanje kvalitetne pijaće vode u ekološki degradiranim sistemima, sa čime smo sve više suočeni, svakim danom postaje teže. Za Crnu Goru važi da spada u vodom bogate zemlje, međutim svjedoci smo da je na pojedinim područjima još uvjek izražen problem nedostatka pijaće vode. Pored toga prisutni su i problemi sa kvalitetom vode koja se isporučuje stanovništvu", ističe se u saopštenju Regionalnog vodovoda.

Prema njihovim riječima, stanovnici primorja su u tom smislu privilegovani u odnosu na ostale, jer su izgradnjom regionalnog vodovodnog sistema za ovo područje, obezbjeđene i više nego dovoljne količine vode za piće visokog kvaliteta.

"Kvalitet vode ima presudan značaj na to kako tjelo reaguje na vodu i kako njome upravlja. Neodgovarajući izbor tečnosti za ljudski organizam može biti više štetan nego koristan. Unos vode dobrog kvaliteta organizmu osigurava njegovo pravilno funkcionisanje. Pravilno upravljanje vodnim resursima mora biti zasnovano na pitanjima: koliko od raspoložive količine vode je dostupno, naročito u periodu kada je najviše potrebna, kakav je stepen zagađenosti voda i kako štitimo kvalitet ovog resursa", naglašava se u saopštenju.

Portal Analitika