Politika

Od sjutra: Krivokapićeva smjena na dnevnom redu

Crnogorski parlament sjutra će početi drugu redovnu sjednicu, a 14-ta tačka dnevnog reda je predlog za razrješenje predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.
Od sjutra: Krivokapićeva smjena na dnevnom redu
Portal AnalitikaIzvor

Poslanici će se izjasniti o predloženim zakonima o životnoj sredini, radu, zabrani zlostavljanja na radu, reprezentativnosti sindikata, kao i o formiranju odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje auto puta Bar-Boljare.

Na dnevnom redu su i izvještaji o aktivnostima na osnovu ugovora o zakupu Luštica Development u Tivtu, kasarne Orjenski bataljon u Komboru i zemljišta na poluostrva Luštica u Herceg Novom.

Predlog za razrješenje Krivokapića podnijeli su 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Liberalne partije (LP), Force i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

U obrazloženju se podsjeća da je klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), na vanrednoj sjednici 27. januara, na kojoj je Vlada dobila povjerenje, glasao protiv.

Time je, kako se navodi, SDP jednostrano raskinuo Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju od 6. novembra 2012. godine, koji su zaključili DPS, SDP, LP, Demokratska partija, BS, Koalicija Forca za jedinstvo i HGI.

„Sporazum je potpisan u cilju formiranja skupštinske većine iz koje će nastati buduća Vlada Crne Gore, kao i podrške Vladinim aktivnostima. Sporazumom su se partije potpisnice obavezale da podrže izbor predsjednika Skupštine iz redova SDP-a“, kaže se u obrazloženju.

Krivokapić je, kako se podsjeća, kao predsjednik SDP-a, glasovim te parlamentarne većine, 8. novembra 2012. godine, izabran za predsjednika Skupštine. „Glasanjem protiv povjerenja Vladi, SDP je prestala da bude nosilac prava iz Sporazuma”.

“Razrješenje Krivokapića predstavlja uslov da se nova politička realnost, nastala glasanjem Kluba poslanika SDP-a protiv Vlade Crne Gore, u Skupštini, usaglasi sa činjenicama i sa demokratskim standardima i parlamentarnom praksom“, navodi se u obrazloženju. (Mina)

Portal Analitika