Društvo

Nova vrsta ptice na Ulcinskoj solani- žutoglava pliska

Zahvaljujući nedavnoj naučno- istraživačkoj posjeti kustosa Prirodnjačkog muzeja iz Austrije, popis ptica Crne Gore postao je bogatiji za jednu novu vrstu. Naime, prilikom monitoringa ornitofaune Ulcinjske solane, koja je realizovana zajedno sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica, Dr. Peter Sackl otkrio je novu vrstu za našu zemlju, žutoglavu plisku (Motacilla citreola), koja se inače gnijezdi u Sibiru i Rusiji i čija ruta migracije nije uobičajena za Crnu Goru, saopšteno je Portalu Analitika iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.
Nova vrsta ptice na Ulcinskoj solani- žutoglava pliska
Portal AnalitikaIzvor

Determinacijom ove vrste na Ulcinjskoj solani fond vrsta ptica Crne Gore povećan je na 349.

“Pored nevjerovatnog ornitološkog otkrića Dr. Sackl je upozorio na alarmantno stanje na Ulcinjskoj solani. Tokom proteklog vikenda na ovom području prebrojano je 4325 ptica što je, u poređenju sa prošlom godinom kada je prebrojano više od 20 hiljada vodenih ptica, signal za uzbunu. Preplašenost ptica, prisustvo lovaca, postojanje čeka i zvuk vabilica, idu u prilog tvrdnji da je ornitofauna Solane pod velikim pritiskom krivoloova posebno ako se ima na umu da je od 15 februara nastupio lovni zabran na vrste koje borave na ovom području. Koliko je situacija ozbiljna, nažalost, najbolje pokazuje podatak da je tokom 40 minuta, u kneti Ćurke između 17:00 i 17:40 (16.03.), ispaljeno 157 pucnjeva. Dan kasnije ispaljeno je 50 pucnjeva od 17:00 do 18:10 kada je jedan lovac i viđen uz trsku. Ovaj brojka samo potvrđuje stepen intenziteta krivolova na i u neposrednoj blizini Solane što za posljedicu ima malu brojnost ptica ove godine”, ističe se u saopštenju.

Prirodnjački muzej u Austriji će pružiti naučnu pomoć za istraživački rad Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

“Naime već u junu ove godine započećemo saradnju na monitoringu gnjezdarica Ulcinjske solane kako bi se dodatno argumentovala zaštita ovog područja i održivo prostorno planiranje. Odluku na ovaj korak imalo je rješenje Prostornog plana posebne namjene za obalno područje koje podrazumjeva gradnju turističkog kompleksa obima 1500 kreveta bez prethodnih analiza o uticaju ovakve gradnje na spornim bazenima”, zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika