Region

Hrvatska: Medicinska marihuana u apotekama u aprilu

Imunološki zavod je pred završetkom pregovora sa kanadskim dobavljačem medicinskog kanabisa za hrvatsko tržište, a prve doze biće dostupne u apotekama u aprilu. Pacijenti koji imaju indikacije za terapiju medicinske marihuane i danas je mogu dobiti u apoteci na recept, ali samo postupkom interventnog uvoza, što znači više čekanja i veću cijenu lijeka.
Hrvatska: Medicinska marihuana u apotekama u aprilu
Portal AnalitikaIzvor

Medicinski kanabis je, prema planu, već trebao biti dostupan u apotekama, ali su se pregovori, kažu u IMZ-u, odužili zbog dodatnih zahtjeva Ministarstva zdravlja. Proces pregovora s dobavljačem medicinskog kanabisa je u toku.

Nakon dobijanja uvozne dozvole, Imunološki zavod započeće s uvozom i distribucijom prvih doza medicinske marihuane na hrvatskom tržištu. Riječ je o želatinoznim kapsulama od ulja kanabisa, koje sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon, sastojke konoplje kojima se pripisuju pozitivna svojstva u ublažavanju tegoba niza bolesti.

Lijek će, kao i sada, propisivati porodični doktori, pedijatri, ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, prema preporuci specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije, te neuropedijatrije, i to samo na jednokratni recept.

– Nadamo se da će sve predmetne aktivnosti biti završene tokom ovog mjeseca, kako bi Imunološki zavod mogao dobiti dozvolu za uvoz i izvršiti narudžbu prvih količina indijske konoplje za medicinsku upotrebu – poručuju iz IMZ-a.

Doze koje će se plasirati na tržište odgovaraju kliničkim smjernicama za liječenje pojedinih indikacija kod kojih je odobrena upotreba medicinske marihuane. Primaće ih onkološki bolesnici za ublažavanje mučnina pri hemoterapiji i radioterapiji, te za ublažavanje boli, oboljeli od multiple skleroze zbog spasticiteta, oboljeli od AIDS-a za olakšanje liječenja i povećanje apetita, te oboljeli od rijetke dječje bolesti Dravetov sindrom, kod kojih marihuana može smanjiti učestalost epileptičnih napada. Po nalogu Ministarstva zdravlja, stručnjaci Povjereništva za medicinski kanabis vijećaju o tome bi li među indikacije trebalo uvrstiti i poremećaj spavanja kod PTSP-a i hroničnu neuropatsku bol.

Porodični i ljekari, iako im je to bilo obećano, još uvijek nisu prošli edukaciju za primjenu marihuane u medicinske svrhe.

– Indikacije za propisivanje medicinskog kanabisa su poznate, i mi možemo jedino provjeravati poštuju li ih kolege specijalisti. Doziranje preparata biće na njima, očekujemo da će propisati oblik i dozu terapije, i procijeniti koliko dugo pacijent treba primati takav lijek – kaže Ines Balint, predsjednica Koordinacije ljekara porodične medicine.

(Novi list)

Portal Analitika