Abiznis

Manje letova od Podgorice ka Beogradu zbog skupih usluga BG aerodroma

I pored otežanih uslova poslovanja na tržištu Srbije, Montenegro Airlines je u 2015. godini realizovao 92 rotacije više i prevezao 259.255 putnika što je 2 %, odnosno 4.668 putnika više iz/za Beograd, u odnosu na 2014. godinu.
Manje letova od Podgorice ka Beogradu zbog skupih usluga BG aerodroma
Portal AnalitikaIzvor

“ Redovan saobraćaj iz Podgorice ka Beogradu će u 2016. godini podrazumijevati manji broj rotacija za razliku od 2015. godine kada je kompanija u periodu od januara do maja obavljala 3 dnevne rotacije, danima srijedom, četvrtkom i petkom. Od januara 2016. godine kompanija je smanjila broj rotacija na tri nedeljno samo petkom, dok se drugim danima realizuju po dvije rotacije”, navodi se u godišnjem izvještaju o radu kompanije dostavljenom Portalu Analitika.

Jedan od glavnih razloga donošenja takve odluke jesu visoki troškovi aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu, koji su i dvaput veći u odnosu na uslove koje je kompanija imala prije transformacije “JAT Airways”-a u “Air Serbia”-e, krajem 2013. godine.

Međutim, usljed velikog interesovanja putnika sa jednog od najznačajnih tržišta kompanije, na letovima iz Tivta ka Beogradu za 2016. godinu pored postojećeg saobraćaja planirane su dodatne rotacije u periodu visoke sezone (jun-septembar)

Odlični poslovni rezultati za prošlu godinu: Montenegro Airlines je u 2015. godini prevezao 578.591 putnika, ostvarivši 4 % više prevezenih putnika nego 2014. godine. Takođe, sa realizovanih 9.444 letova, ostvareno je povećanje od 13 % u odnosu na prošlu godinu.

Povećanje broja prevezenih putnika evidentirano je u sve tri kategorije saobraćaja: redovnom, zatim tzv. „code share“ i čarter saobraćaju. U redovnom saobraćaju ostvaren je rast od 3 %, u „code share“ saobraćaju od 11 %, dok je u čarter saobraćaju zabiljeţen rast od čak 17% putnika u odnosu na 2014. godinu. Kada je riječ o planovima za 2016. godinu kompanija je planirala ukupno povećanje broja prevezenih putnika na više od 600.000, odnosno za 4 % više u odnosu na 2015. godinu, čime će nacionalni avio-prevoznik nastaviti da bude snažna podrška razvoju crnogorskog turizma.

P.Z.

Portal Analitika