Politika

SDP, Demos i URA čekaju odgovor DPS-a o Tivtu

Dijalog vladajuće stranke sa predstavnicima SDP-a, Demosa i pokreta URA trebalo bi da bude nastavljen danas razgovorima o terminu održavanja lokalnih izbora u Tivtu, saznaje Pobjeda.
SDP, Demos i URA čekaju odgovor DPS-a o Tivtu
Portal AnalitikaIzvor

Opozicija predlaže da izbori budu održani zajedno sa parlamentarnim 2. oktobra, dok je načelni prijedlog DPS-a da to bude 17. april, za kada su i zakazani izbori.

Prema nezvaničnim informacijama, mogući kompromis je da izbori budu održani najkasnije u junu ove godine kada bi konačno bio testiran sistem za elektronsku identifikaciju. Rok za podnošenje izbornih lista ističe danas u ponoć.

Izvor Pobjede iz opozicione trojke je saopštio da SDP, URA i Demos danas očekuju izjašnjenje Duška Markovića, zamjenika predsjednika DPS-a, na njihovo zajedničko saopštenje od petka.

U zajedničkom saopštenju Demosa, SDP-a i URA tada je kazano da je DPS dostavio modifikovane prijedloge pet od sedam spornih pitanja iz sporazuma koji je bio razmatran na parlamentarnom dijalogu 19. februara, poštujući zahtijevani rok.

Dva sporna pitanja odlaganje izbora u Tivtu i nadležnosti Specijalnog tužilaštva u izbornom procesu DPS nije tretirao, odnosno predložio je njihovo brisanje.

Kako se dalje ističe, Demos, SDP i URA napravili su osvrt na predložene modifikacije, vjerujući da su u njima neophodnadaljapreciziranjakako bi se ostalo na liniji njihovih zahtjeva za organizaciju fer i de mo krat skih iz bo ra, po sebno u dijelu Javnog servisa.

"URA, Demos i SDP zahtijevaju da dva izostavljena pitanja budu sastavni dio eventualnog i konačnog odgovora", poručili su iz tih partija.

Prema informacijama Pobjede, opoziciona trojka ipak neće insistirati da Specijalno tužilaštvo preuzme ingerencije oko kršenja izbornih zakona jer su i Ivica Stanković i Milivoje Katnić konstatovali da bi se na taj način značajno proširile nadležnosti što bi moglo da blokira rad te institucije.

Po sporazumu opozicija bi trebalo da odustane od odredbe da se uputi apel postojećem uređivačkom timu Javnog servisa da podnesu ostavke i time omoguće izbor novih kadrova.

Najveći napredak je ostvaren u rješenjima za Javni servis i za izbor generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost, pitanja oko kojih je do 19. februara postojala apsolutna nesaglasnost.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika