Svijet

Rusi žele Putina za predsjednika uprkos padu povjerenja

Povjerenje Rusa u predsjednika Vladimira Putina je opalo 10 odsto tokom prošle godine, ali je i broj onih koji žele da Putin bude ponovo bude proglašen za predsjednika porastao, pokazala je anketa centra Levada.
Rusi žele Putina za predsjednika uprkos padu povjerenja
Portal AnalitikaIzvor

Prema ovom istraživanju, 73 posto birača je potvrdilo da ima povjerenja u Putina, što je 10 odsto manje od prošlogodišnjeg istraživanja u kojem je čak 83 odsto ispitanika iskazalo povjerenje aktuelnom predsjedniku.

Broj onih koji ne vjeruju Putinu je porastao sa 14 na 19 odsto.

Istraživači nisu iznijeli objašnjenje zbog čega je povjerenje Putinu opalo iako, po standardima Zapada, Rusi i dalje prema njemu osjećaju strahopoštovanje.

Rojters piše da Putin najavljuje učešće i na narednim predsjedničkim izborima, zakazanim za 2018. godinu i da bi mu, ukoliko i tada pobijedi, to bio četvrti mandat.

Britanska agencija avodi da je jedno ranije istraživanje javnog mnjenja pokazalo da je podrška Putinu na mjestu predsjednika Rusije trenutno najsnažnija u posljednje četiri godine, navodi Rojters.

Prema Rojtersu, Putin je iskoristio sukobe u Ukrajini i Siriji za jačanje svoje popularnosti i za slanje poruke da je Rusija sila na koju treba računati na svjetskoj sceni, mada se, sa druge strane, razvoj ruske ekonomije drastično usporio zbog sankcija Zapada.

Ruski opozicioni političari tvrde da Putinovu popularnost nepravedno podržava nacionalna televizija. Ruska državna televizija, koja emituje najgledanije vijesti, servira informacije koje podržavaju ispravnost svake Putinove odluke, a ignoriše rad ruske opozicije.

Izvor: blic.rs

Foto: cnn.com

Portal Analitika