Društvo

Suđenje bjelopoljskim ljekarima: Na sepsu se sumnjalo od prvog dana

Bivša direktorica Instituta za bolesti djece u Podgorici Danojla Dakić kazala je sudskom vijeću da je medicinsko osoblje odmah posumnjalo da djeca iz bjelopoljske bolnice koja su primljena u Klinički centar Crne Gore imaju neonatološku sepsu.
Suđenje bjelopoljskim ljekarima: Na sepsu se sumnjalo od prvog dana
Portal AnalitikaIzvor

Svjedokinja je to kazala juče u nastavku suđenja ljekarima bjelopoljske bolnice Tomislavu Jeremiću, Haki Tahirović, Zvonku Puletiću i Jeli Cimbaljević, kojima se u Višem sudu sudi zbog infekcije pet beba od kojih je jedna preminula.

Dakić je ispričala da su bebe iz Bijelog Polja sa sumnjom na infekciju izolovane na odjeljenju neonatologije jer su novorođenčad najspecifičnija kategorija pacijenata i svaka promjena opšteg stanja zdravlja iziskuje odlazak u bolnicu.

Analize i pregledi

- U konkretnom slučaju bebe su imale povišen CRP, povišenu temperaturu, leukocite, što su parametri koji su ukazali na sumnju infekcije. Bebama je u Bijelom Polju protokolarno data odgovarajuća terapija - istakla je Dakić.

Ona je dalje navela da su bebe u Podgoricu upućivane sa dijagnozom ,,sumnja na sepsu“, a da bi se ta bolest utvrdila neophodno je sprovesti sva potrebna ispitivanja pa i hemokulturu kao jedan od najnužnijih nalaza za koji je potreban optimalan protokvremena od pet dana.

- Mi smo u Podgorici postavili dijagnozu sepse bez pozitivne hemokulture za sve bebe, ali smo analizom nalaza za bebe Salemović i Rakonjac dobili i pozitivnu hemokulturu s tim što je kod bebe Rakonjac dobijena pozitivna hemokultura i druge bakterije. Kod prve hemokulture kod bebe Knežević izolovana je bacilus suptilis, ali je naša mikrobiologija to protumačila da ta bakterija nije izazivač bolesti već da se bakterija našla u krvi na neki drugi na- čin, na primjer preko ruku – istakla je Dakić.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Foto: cdm.me

Portal Analitika