Turizam

Jelić: Preko 5.000 stranaca lani nije bilo prijavljeno

Poslanik DPS-a Zoran Jelić kazao je juče da se u Crnoj Gori mnogo više zapošljavaju stranci nego domaći.
Jelić: Preko 5.000 stranaca lani nije bilo prijavljeno
Portal AnalitikaIzvor

- Problem je što poslodavci ne osiguravaju strane radnike. Od ukupnog broja izdatih radnih dozvola u prošloj godini preko 5.000 nije bilo prijavljeno Poreskoj upravi. Tako država ostaje bez budžetskih sredstava, narušava se konkurencija...- rekao je Jelić na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju.

On je ocijenio da su strani radnici privilegovani u odnosu na domaće na određen način.

- Kad, međutim, dođe do nesrećnih slučajeva onda vidimo da nijedan radnik nije bio prijavljen - kazao je Jelić i naglasio da je situacija takva, bez obzira što postoje podsticaji za zapošljavanje domaće radne snage.

- Imamo preporuke Svjetske banke i MMF da je ovakvo zapošljavanje stranaca na štetu domaće radne snage – kazao je Jelić.

Zapošljavanje je bilo juče i na dnevnom redu konferencije ,,Zapošljavanje domaće radne snage u susret turističkoj sezoni“, koju su organizovali Zavod za zapošljavanje i Crnogorsko turističko udruženje (CTU).

Ministarka rada Zorica Kovačević je kazala da su za dva i po mjeseca izdate 2.334 dozvole, od čega za strance 1.904, za sezonsko zapošljavanje 86 i 344 za ugovorene usluge.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika