Politika

„Istorijski sporazum“ trajao manje od 12 sati

Demokratski front prekršio je juče sporazum o nenapadanju, koji su na inicijativu predsjednika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića potpisali predsjednici Demosa i GP URA Miodrag Lekić i Žarko Rakčević kao i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.
„Istorijski sporazum“ trajao manje od 12 sati
Portal AnalitikaIzvor

U sporazumu koji su predsjednik Demokrata Aleksa Bečić kao i neki mediji nazvali ,,istorijskim“ u članu 1 je navedeno da će potpisnici dokumenta izbjegavati međusobno političko optuživanje ili druge vidove međusobnog trvenja, zbog čega je, kako je navedeno, opozicija izgubila ugled u javnosti.

2203sporazum

Mastilo na potpisu se nije ni osušilo, a zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Slaven Radunović optužio je ostatak opozicije da će nastavkom pregovora sa DPS-om biti direktno konfrontirani protiv Demokratskog fronta.

Njegov stranački kolega Nebojša Medojević, koji je direktni potpisnik sporazuma, bio je još eksplicitniji: u jučerašnjem opširnom intervjuu dnevnom listu Dan trojku SDP-URA-Demos je nazvao lažnom opozicijom. I to nepuni dan nakon što je potpisan sporazum.

Demokratskom frontu posebno su zasmetale najave o vjerovatnom dogovoru opozicione trojke sa DPS-om o ulasku u vlast.

Tako je Radunović samo nekoliko sati nakon potpisivanja sporazuma napisao da je izbor jednostavan – ili sa DPS-om protiv DF-a ili sa DF-om protiv DPS-a.

- Nakon višemjesečne žestoke konfrontacije Demokratskog fronta i DPS-a, Crna Gora je ušla u najdublju političku krizu od uvođenja višestranačja. Način izlaza iz nje je vrlo prost. Ostale stranke mogu da riješe krizu na dva načina: da uđu u tim sa DPS-om i Pozitivnom, a protiv DF-a ili da se sa DF-om suprotstave DPS-u - napisao je Radunović na svom Fejsbuk profilu. To je, kako je naveo, suština političke igre koja se trenutno dešava u Crnoj Gori.

„Sve drugo je zamajavanje javnosti“, kazao je Radunović, upirući prst u Demos i GP URA kao potpisnike sporazuma.

Korak dalje otišao je Medojević kome se nijesu dopali stavovi opozicione trojke o elektronskoj identifikaciji.

(Opširnije čitajte u Pobjedi)

Foto: Demokrate

Portal Analitika