Društvo

Problemi specijalne bolnice u Dobroti: Više od 100 bolesnika nema gdje da ode

U Specijalnoj bolnici za psihijatriju „Dobrota“ u Kotoru više od 100 hroničnih pacijenata ne može se otpustiti zato što nemaju gdje da odu. Stoga taj problem treba što prije riješiti - kazao je za Pobjedu direktor te ustanove Dragan Čabarkapa.
Problemi specijalne bolnice u Dobroti: Više od 100 bolesnika nema gdje da ode
Portal AnalitikaIzvor

Koliko ovi takozvani „socijalni slučajevi“, odnosno pacijenti koji ne treba da budu na bolničkom liječenju, opterećuju bolničke kapacitete, prema njegovim riječima pokazuje i podatak da u bolnici ima 240 kreveta, a prosječno u njoj boravi oko 260 pacijenata.

Kreveti

- U ustanovi praktično i nema slobodnog kreveta, a samim tim prijemi predstavljaju objektivni problem, koji je svakodnevno izražen – rekao je dr Čabarkapa.

Preopterećenost bolničkih kapaciteta, smatra on, može se ublažiti finansijskom podrškom Ministarstva rada i socijalnog staranja u smislu refundacije bolnici za pacijente koji nemaju gdje da odu.

- Za pacijente koji bi trebalo da budu otpušteni, a za sada ne mogu biti smješteni u domove za stare, porodice ili zbrinuti na drugi način, bolnici bi trebalo refundirati iznos u visini naknade koja se plaća domovima za stare. Dugoročno rješenje ovog dugogodišnjeg problema vidimo u najavljenoj gradnji domova za stare u Podgorici, Nikšiću i Pljevljima, kada će se stvoriti realne pretpostavke za izmještanje većeg broja postojećih hroničnih pacijenata i smanjiti priliv novih - kazao je dr Čabarkapa.

Projekat

Prema informacijama Akcije za ljudska prava, u posljednje tri godine iz te bolnice u domove za stare izmješteno je samo osam osoba. Ova NVO u narednih 18 mjeseci će u saradnji sa Centrom za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA i Mental Disability Advocacy Center – MDAC iz Budimpešte, sprovesti projekat „Van izolacije – ostvarivanje prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima“. Jedan od osnovnih zadataka je i usvajanje održivog modela deinstitucionalizacije pacijenata čije stanje ne zahtijeva dalju hospitalizaciju.

Mirjana Radović iz HRA kaže za Pobjedu da preliminarni rezultati monitoringa, koji je početkom ovog mjeseca obavljen u psihijatrijskoj bolnici u Kotoru, pokazuju da se nije mnogo uradilo po ovom pitanju, od posljednjeg projekta koji je završen 2013.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Foto: skalaradio.com

Portal Analitika