Društvo

FOTO: Požar na deponiji guma u Luci Bar

Požar koji je jutros izbio u Luci Bar nije prijetio da ugrozi lučku imovinu, pa nije bilo razloga za paniku, saznaje portal Jedro.
FOTO: Požar na deponiji guma u Luci Bar
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U gašenju su učestvovale jedinice barske vatrogasne stanice i vatrogasna ekipa Luke Bar, ali zbog lokacije na kojoj je izbio nije postojala opasnost da se proširi.

Lokacija na kojoj su bile skladištene stare gume se nalazi na velikoj udaljenosti od lučkih objekata, pa osim gustog dima i gareži koji je vjetar širio nije bilo veće štete.

Ipak, s obzirom da je riječ o zapaljenoj masi koju je teško ugasiti, vatrogasnoj ekipi Luke Bar od tri vatrogasca sa jednim vozilom, pridružila se i ekipa sa 8 vatrogasaca i četiri vozila iz barske Službe zaštite.

l2

Nakon što je vatra bila ukroćena, vatrogasnim ekipama pritekla je u pomoć i lučka mehanizacija koja je sa nekoliko vozila prekrila žarište pijeskom, a jedan dio guma koje nijesu bile zahvaćene plamenom su sklonjene.

Jedro saznaje da su se trojici lučkih vatrogasaca pridružili samoinicijativno i kolege koji nijesu bili u smjeni. Zbog nedostatka adekvatne zaštitne opreme lučkih vatrogasaca postojao je rizik od gušenja od gustog dima. Srećom, pomoć kolega iz Službe zaštite brzo je stigla pa je požar ukroćen nakon dva sata.

Dojavu o požaru barski vatrogasci dobili su oko devet sati. Tokom intervencije, problem je bio što su vozila vatrogasne jedinice nekoliko puta morala da dolaze za vodu sa svog hidrofora jer ih nije bilo dovoljno u Luci Bar.

l3

Akcija barskih vatrogasaca potrajala je oko dva sata nakon čega su se ekipe povukle a lučki vatrogasci ostali u pripravnosti.

Na licu mjesta bili su prisutni i pripadnici barske policije, ekipa Komunalne policije, Sanitarne inspekcije te Inspekcija za zaštitu životne sredine.

Eksperti CB Bar rade uviđaj koji treba da oktrije uzrok požara. Prema nezvaničnim informacijama, požar na deponiji guma buknuo je zbog ljudskog faktora.

Izvor i foto: Jedro.me 

Portal Analitika