Finansije

Nil EMILFARB: Crna Gora destinacija u usponu

Crna Gora ima ogroman potencijal da postane prvoklasna destinacija, kaže u intervjuu za Glas Amerike američki biznismen Nil Emilfarb, predsjednik Stratex grupe koja u Crnu Goru ulaže od 2006.
Nil EMILFARB: Crna Gora destinacija u usponu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Američka kompanija, planira niz projekata na cnogorskom primorju, ali i na sjeveru. Predsjednik Stratex grupe u Vašingtonu se sastao sa senatorima i kongresmenima da bi, kako kaže za Glas Amerike, promovisao Crnu Goru. 

- Kao što znate, uložili smo mnogo u Crnu Goru i potrebna nam je veća američka podrška, više investicija, turista. Ako američki senatori i kongresmeni pokažu interesovanje za Crnu Goru, to bi bio podsticaj za Amerikance i američke i druge investitore da dođu u tu zemlju, što bi povećalo interesovanje za nju. Crna Gora postaje poznata i uskoro se će nadam se postati članica NATO-a - kazao je Emilfarb.

Stratex grupa počela je da posluje u Crnoj Gori 2006, uglavnom ulažući u nekretnine, od kojih je svakako najpoznatije ekskluzivno turističko naselje Dukljanski vrtovi gdje će, nada se Emilfarb, od oktobra početi da se gradi hotel sa pet zvjezdica. Kompanija će i u budućnosti više investirati u izgradnju hotela i sektor usluga.

- Crna Gora je mlada zemlja, u kojoj postoji veliki broj prilika za ulaganje, jer je riječ o destinaciji u usponu. Kao što se, na primjer, Kuba sada otvara i pruža velike prilike za investiture, isti slučaj je sa Crnom Gorom. Ne vidim da postoje politički rizici, već samo uobičajni poslovni rizici - poručio je Emilfarb.

Američkog investitora, u oktobru, očekuje početak realizacije još jednog velikog projekta - proširenja i modernizacije marine u Budvi, u saradnji sa turskom Doguš grupom. Nil Emilfarb se nada da će grad 2018. godine, dobiti prvoklasnu destinaciju.

- Budva će dobiti savremenu, prvoklasnu marinu, sa pet zvjezdica. To će biti ogroman podsticaj za Budvu i Crnu Goru, kao što je veoma uspješan projekat Porto Montenegro učinio Crnu Goru prepoznatljivom. Budva ima jedinstvenu marinu zato što je uz Stari grad i treba da je modernizujemo. Kompanija Doguš, jedna od najvećih u Turskoj, vlasnik je oko 15 marina širom Mediterana i ima veliko iskustvo - poručio je američki investitor.

RTCG

Portal Analitika