Društvo

Podržan Prostorni plan za Durmitorsko područje

Zakonodavni odbor podržao je odluku o donošenju Prostornog plana posebne namjene (PPPN) za Durmitorsko područje kojom se stvaraju uslovi za razvoj tog kraja, zaštitu i očuvanja prirodnih i kulturno-istorijskih dobara i njihovo uređenje i korišćenje na principima održivog razvoja.
Podržan Prostorni plan za Durmitorsko područje
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

PPPN za Durmitorsko područje donosi se za period do 2020. godine.

Površina zahvata PPPN za Durmitorsko područje iznosi oko 1.314 kilometera kvadranih, od čega u okviru teritorije opštine Žabljak - 447.24 km2, Mojkovac 47.79 km2, Pljevlja 161.87 km2, Plužine 272.55 km2 i Šavnik 385.1 km2.

Prostorni plan područja posebne namjene za Nacionalni park Durmitor donijet je 1997. godine i od tada je došlo do značajnih promjena u prostoru, povećanog pritiska na najvrijednije dijelove prirodnog dobra, kao i promjene zakonske regulative u oblasti planiranja, izgradnje i zaštite životne sredine.

PPPN za Durmitorsko područje je, kako je rečeno, pripremljen na način i po postupku predviđenim Zakonom, uključujući i sprovedenu javnu raspravu, kao i kompletnu proceduru vezanu za stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu.

rtcg.me

Portal Analitika