Društvo

Eksperti IAEA u posjeti Crnoj Gori

Ministarstvo nauke, u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju iz Beča, organizuje programsku misiju eksperata Odjeljenja za nuklearne nauke i aplikacije, kako bi se sagledali postojeći kapaciteti crnogorskih naučno-istraživačkih institucija te kako bi se, shodno njihovim potrebama, odredili dalji pravci unapređenja saradnje u prioritetnim oblastima nauke i istraživanja.
Eksperti IAEA u posjeti Crnoj Gori
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Misija se realizuje u periodu od 20-24. marta 2016. godine, kroz posjete naučnim institucijama čiji djelokrug rada korespondira sa aktivnostima Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Misiju predvodi Valeri Snou (Valerie Snow) iz Kancelarije zamjenika generalnog direktora IAEA za oblast nuklearnih nauka i aplikacija, a u sastavu misije su: g-dja Elena Fidarova, expert za oblast radijacione onkologije iz IAEA Odsjeka za zdravlje ljudi, g-din Mihael Angelidis, šef laboratorije za istraživanja mora iz IAEA Laboratorije za životnu sredinu i istraživanja mora u Monaku te g-din Mukhtar Abdelbagi, ekspert za zemljište i vode u zajedničkom Odsjeku za hranu i poljoprivredu FAO/IAEA.

Prvoga dana posjete, eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju, posjetili su Ministarstvo nauke. Tom prilikom su, o sistemu nauke I istraživanja u Crnoj Gori, aktivnostima na nacionalnom nivou kao i na međunarodnom planu razgovarali sa svojim domačinima, g-djom Smiljanom Prelević, sekretarom Ministarstva nauke, mr Darkom Petrušićem, pomoćnikom ministra i Smiljom Kažić Vujačić, načelnicom Direkcije za međunarodne programe I EU integracije.

Tokom današnjeg sastanka, Valeri Snou (Valerie Snow) iz Kancelarije zamjenika Generalnog direktora IAEA za oblast nuklearnih nauke i aplikacija, koja predvodi misiju, predstavila je aktivnosti Odsjeka i potencijalna područja saradnje sa crnogorskim naučno-istraživačkim institucijama u narednom periodu. Domaćini iz Ministarstva nauke predstavili su sistem nauke i istraživanja u Crnoj Gori, sa akcentom na dosadašnju uspješnu saradnju Crne Gore i Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja je rezultirala, od 2006. godine, sa 13 nacionalnih projekata vrijednosti preko 2 mil EUR-a, 46 savjetodavnih/expertskih misija te učešćem crnogorskih institucija u skoro 60 regionalnih projekata Agencije. Gostima iz Beča su predstavljene aktivnosti koje se tiču realizacije nacionalnih i međunarodnih programa i projekata,  kao i aktivnosti koje Ministarstvo nauke sprovodi na realizaciji dva strateška projekta, Centra izvrsnosti i uspostavljanja prvog naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori.

Eksperti iz Beča su kao potencijalna područja saradnje naveli poljoprivredu/bezbjednost hrane, životnu sredinu, istraživanja voda i medicinu, što korespondira sa nacionalnim prioritetima u istraživanju u Crnoj Gori, a nakon posjete crnogorskim naučno-istraživačkim institucijama iz ovih oblasti, u naredna dva dana, te iskazanim potrebama, biće definisani dalji pravci saradnje Crne Gore i IAEA u oblasti nauke i istraživanja.

Odsjek za nuklearne nauke i aplikacije je jedan od šest Odsjeka Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji objedinjuje  sektore za bezbjednost hrane, nauku i industriju, životnu sredinu, ispitivanja voda I zdravlja ljudi, a mogućnosti za zemlje članice se ogledaju u mogućnostima nabavke opreme, obrazovanja i obuke kadra u nekoj od 12 laboratorija IAEA u Beču, Monaku ili Sajberzdorfu,kao i u  realizovanju savjetodavnih misija.

Portal Analitika