Abiznis

Šume među najvažnijim ekonomskim resursima

Šume su jedan od najvažnijih ekonomskih resursa Crne Gore, zbog čega je neophodno organizovati akcije njihovog pošumljavanja, saopštio je generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju, Adem Fetić.
Šume među najvažnijim ekonomskim resursima
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da bi trebalo pokrenuti što više akcija pošumljavanja, kako bi se javnosti skrenula pažnja na značaj šuma kao ekonomskog i ekološkog resursa.

„Crna Gora kao ekološka država i jedna od najušumovitijih zemalja u Evropi ima snažnu želju da se taj trend održi“, rekao je Fetić nakon akcije pošumljavanja u park šumi Zlatica, kojom je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obilježilo Svjetski dan šuma.

On smatra da je neophodno povećati šumovitost države, s obzirom na to da šume predstavljaju jedan od najvažnijh resursa.

„Šume, kao jedan od najvažnijih resursa, treba zaštiti od posljedica globalnog zagrijavanja, klimatskih promjena, kao i uticaja čovjeka u vidu bespravne sječe“, poručio je Fetić.

On je dodao da bi trebalo unaprijediti funkciju šuma i približiti njihove koristi čovjeku.

„Nastojaćemo da ove akcije održavamo redovno, čime ćemo podstaći razvoj svijesti o značaju šuma“, saopštio je Fetić.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, kazao je da je akcija pošumljavanja park šume Zlatica pokrenuta kako bi se javnosti poslala poruka o sve češćem krčenju zelenih površina u Crnoj Gori, kao i o neophodnoj posvećenosti tom resursu.

2103posumljavanje2

„Smisao akcije je briga o tome kako ćemo živjeti 2020. godine, jer ako ne budemo bili posvećeni prirodi i zelenilu, uslovi života će biti mnogo teži“, rekao je Ivanović.

On je dodao da je u okviru akcije zasađeno 80 sadnica, što je praksa obilježavanja Svjetskog dana šuma.

„Pozivam đake osnovnih škola da se jave Ministarstvu kako bi pokrenuli što više ovakvih akcija i zajedno učinili površine zelenijim“, naveo je Ivanović.

Izvršni direktor Zelenila, Radmila Vujošević, kazala je da se akcijom pošumljavanja park šume Zlatica pruža podrška ozelenjavanju njenog dijela koji je stradao od snjegoloma i vjetroloma 2012. godine.

„Akcijom pošumljavanja razvijamo svijest o održanju zelenih površina i očuvanju epiteta jednog od najzelenijih gradova u Evropi“, zaključila je Vujošević.

Izvor: Mina business

Portal Analitika