Društvo

Na konkurs za prijem 50 vojnika po ugovoru javila se 334 lica

Na konkurs za prijem 50 vojnika po ugovoru, koji je Ministarstvo odbrane raspisalo 27. februara, a koji je trajao do 13. marta, javila su se 334 lica - saopšteno je iz resornog ministarstva.
Na konkurs za prijem 50 vojnika po ugovoru javila se 334 lica
Portal AnalitikaIzvor

Deset dana od isteka roka za prijave, koji podrazumijeva i dane predviđene za one koji su dokumentaciju poslali poštom, nadležna komisija će pristupiti obradi prispjele dokumentacije.

- Kandidati koji su zdravstveno sposobni i koji su na vrijeme dostavili potpunu dokumentaciju (dokaze o ispunjavanju opštih i posebnih uslova javnog oglasa) biće upućeni na provjeru fizičke spremnosti i na psihometrijsko testiranje. Provjera fizičke spremnosti testira se kroz tri discipline: sklekove u uporu ležećem, dizanje trupa sa tla i trčanje na 1.600 metara. Muškarci i žene ocjenjuju se po različitim kriterijumima, po posebnom tablicama. Psihometrijsko testiranje radi se u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast u Vojsci Crne Gore – ističu iz Ministarstva odbrane.

Rang lista biće urađena na osnovu postignutih rezultata u testiranju, po istim kriterijumima, bez obzira za koje su se formacijsko mjesto ili jedinicu kandidati prijavili. Nakon toga će Odjeljenje za vojno-obavještajne i bezbjednosne poslove, u skladu sa Zakonom o odbrane, obaviti bezbjednosnu provjeru kandidata sa rang liste.

Iz Ministrstva napominju da se može očekivati da oni koji uspješno prođu sve predviđene etape, u službu u Vojsci Crne Gore stupe u roku od dva do tri mjeseca, nakon što se ispoštuju sve procedure i odluke.

Kandidati koji budu primljeni u službu u Vojsci CG su u obavezi da uspješno završe osnovnu vojničku obuku, kao i obuku za samostalno vršenje formacijske dužnosti.

- Osnovna obuka vojnika po ugovoru, u trajanju od tri mjeseca, obaviće se u Centru za obuku u Danilovgradu. Kroz osnovnu obuku se realizuju sljedeći sadržaji: fizička obuka, opšti vojni propisi,  strojeva obuka, pješadijsko naoružanje sa nastavom gađanja, taktička obuka, obuka u terenskim uslovima i ostali sadržaji. Oni koji uspješno savladaju osnovnu obuku, upućuju se u jedinice za koje su konkurisali i gdje se, u skladu sa Planom i programom obuke, obučavaju za samostalno vršenje formacijske dužnosti za koju su se prijavili. I ta obuka traje tri mjeseca, a u određenim jedinicama i za određene specijalnosti, do šest mjeseci – navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Portal Analitika