Kultura

"Brigitte": Svirati pred podgoričkom publikom je egzotično i uzbudljivo

Nastup u Podgorici za bio je veoma interesantan, mogu reći - egzotičan. Kada nastupamo u Francuskoj, publika pjeva s nama, postoji ta interakcija i doživljaj je potpuno drugačiji. Na ovakvim koncertima smo veoma uzbuđene, jer ne znamo kako će publika da reaguje. Sve to nas podsjeća na prve koncerte koje smo još davno imale u Francuskoj, kaže Silvi Oaro, jedna od solistkinja francuske grupe "Brižit" ("Brigitte").
"Brigitte": Svirati pred podgoričkom publikom je egzotično i uzbudljivo
Portal AnalitikaIzvor

Oaro, njena koleginica Oreli Sada i prateći bend, priredile su sinoć nezaboravno veče publici u Crnogorskom narodnom pozorištu, koja je njihov nastup pratila u okviru obilježavanja Dana frankofonije. Atraktivni nastup i muzika koja podsjeća da evropski pop sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, izazvali su duge aplauze, a Oaro dodaje kako su i oni srećni takvom reakcijom publike na prvom gostovanju u Crnoj Gori.

- Ne volimo baš precizno da definišemo muziku koju izvodimo. Mi se krećemo kroz različite stilove, i ovo je muzika nastala iz slobode kojoj težimo. Zbog toga što je to slobodan izraz, teško je reći kojem muzičkom pravcu ona pripada - ispričala je Sada za Portal Analitika.

Uz to, dodaje, one su na neki način dokaz da Francuska nije nužno zemlja prepoznata samo po šansonama.

- Fancuska šansona danas je nešto sasvim drugačije, i nerijetko ima elektronike, kao što to rade veoma popularna grupa Kristin (Christine) i "The Queens". Ono o čemu mi vodimo računa kada smo na sceni jeste i kako izgledamo, kakav šou priređujemo, ali i poruka koju nosi pjesma koju izvodimo ili njen tekst. A one govore o feminizmu, o različitim ženama i njihovoj ljepoti, o slobodi i namjerama, o žudnji i prijateljstvu, o snazi i lomljivosti žene - o svim tim kontrastima koji čine ženstvenost. Ona je namijenjena i ženama i feministkinjama koje se pronalaze u našoj muzici - istakla je Sada.

2103brigitte1Upravo je taj scenski nastup nešto što "Brigitte" čini tako prepoznatljivom grupom na svakoj sceni.

- Otkad smo počele zajedno da radimo, posebno vodimo računa o plesnim pokretima koje izvodimo. Obožavamo da igramo i željele smo da ples bude jednako profesionalno osmišljen kao i cijeli nastup, pa posebno radimo na njegovoj sinhronizaciji. Na koncertu u Podgorici to nijeste mogli da vidite, ali uz naš nastup obično ide posebna scenografija i specifični svjetlosni efekti koji cijelu scenu čine drugačijom - dodala je Oaro.

Francuska i Francuzi se posljednjih godinu i po suočavaju sa teškom situacijom zbog terorizma, napada i svih drugih sličnih ružnih događaja. No, one kažu da to nije razlog da bi mijenjale bilo što u svom nastupu, a najmanje sam repertoar.

Pred večerašnji koncert u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat od 20 časova, one pozivaju publiku da čuju nešto drugačije.

- Nadamo se da ćemo ponovo biti ovdje. Ako nas pozovete - naravno da ćemo doći - zaključuju Oaro i Sada za Portal Analitiku.

K.J.

Foto: Duško Miljanić

Portal Analitika