Društvo

Razmotriti ukidanje participacije korisnicima droga

Razmatrajući inicijativu jednog broja nevladinih organizacija da se ukidanjem participacije omogući korisnicima droga besplatan tretman u javnoj ustanovi za rehabilitaciju i resocijalizaciju Državni savjet za sprječavanje zloupotrebe droge kojim je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je, afirmišući potrebu maksimalne dostupnosti ove ustanove, ocjenio da Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo rada i socijalnog staranja trebaju da sagledaju mogućnost prihvatljivosti ove inicijative uz odgovarajući stav prema Vladi Crne Gore.
Razmotriti ukidanje participacije korisnicima droga
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Državni savjet je razmotrio Informaciju Ministarstva zdravlja o dosadašnjem radu Državnog savjeta za spriječavanje zloupotrebe droge i konstatovao da su inicijativom savjeta formirane kancelarije za prevenciju narkomanije u 11 opština čime je, uz postojeće, kompletirana mreža ovih kancelarija na lokalnom nivou. Kancelarije su tokom 2015 godine imale intezivne preventivno edukativne aktivnosti usmjerene na vrlo široku populaciju.

"Javna ustanova za smještaj rehabilitaciju i resicijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci u Podgorici imala je edukativne aktivnosti u 40 srednjih škola a opsežno učešće u preventivno edukativnim aktivnostima imali su predstavnici Ministarstva zdravlja, Uprave policije i Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru", saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Državni savjet je konstatovao nužnost nastavka i inteziviranja ovih preventivno edukativnih aktivnosti uz potrebu daljeg jačanja i afirmacije lokalnih kancelarija za prevenciju narkomanije i njihovu intezivniju saradnju sa nadležnim državnim organima i civilnim sektorom.

Državni savjet je iskazao poštovanje za aktivnosti nevladinih organizacija u sprečavanju zloupotrebe droge istrajavajući na stavu da je nužno da se neposrednije povezuju sa opštinskim kancelarijama za prevenciju narkomanije i zajedno sa njima djeluju. Predložena je dodatna aktivnost na formiranju Kancelarije za drogu i jačanja Odeljenja za drogu u Ministarstvu zdravlja bez ozira na to što je širinom djelovanja državnih organa njihov obim aktivnosti adekvatno obuhvaćen.                      

Državni savjet je razmotrio Informaciju o aktivnostima Uprave policije na otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama za 2015 godinu i konstatovao da su u ovom periodu otkrivena 184 krivična djela što je uvećanje za 2,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, sa 115 krivičnih prijava protiv 196 lica. Dajući posebnu vrijednost intezivnoj medjugraničnoj, regionoj i ukupnoj međunarodnoj saradnji Državni savjet je podržao aktivnosti na jačanju efikasnosti otkrivanja i unapređenja kvaliteta krivičnih prijava.

dr1dr

Državni savjet je razmotrio Informaciju Ministarstva prosvete o realizovanim aktivnistima u oblasti prevencije narkomanije među djecom i mladima i konstatovao da se u primjeni programa Prevencije narkomanije u školama izborni predmet "Zdravi stilovi života", za VIII i IX razred, u školskoj godini 2015-2016  pohadja u 97 škola, što je osam škola više u odnosu na prethodnu godinu, a srednjoškoliski predmet "Uticaj psihoaktivnih supstanci na zdravlje" u 17 srednjih škola za četiri više nego u prethodnoj školskoj godini. U saradnji sa kancelarijom UN za drogu u kriminal uz program sprečavanja zloupotrebe narkotika i osnaženja porodice realizuje se novi program "Vještine za adolescenciju" uz obuku eksterata za edukacije.             

Razmatrajući Izvještaj Ministarstva zdravlja o saradnji sa nevladinim organizacijama Državni savjet je konstativao da, bez obzira na različite prijedloge organizacione saradnje nevladinog sektora sa ovim savjetom, regionalna saradnja predstavlja optimalan model i ne isključuje druge modele medjusobne saradnje nevladinih organizacija.

Razmatrajući inicijativu jednog broja nevladinih organizacija da se ukidanjem participacije omogući korisnicima besplatan tretman u javnoj ustanovi za rehabilitaciju i resocijalizaciju savjet je, afirmišući potrebu maksimalne dostupnosti ove ustanove, ocijenio da Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo rada i socijalnog staranja trebaju da sagledaju mogućnost prihvatljivosti ove inicijative uz odgovarajući stav prema Vladi Crne Gore.

"Afirmisana je državna politika u ovoj oblasti u besplatnom tretmanu i liječenju korisnika psihozavisnih supstanci u svim fazama liječenja u domovima zdravlja i bolnicama u Crnoj Giri", saopšteno je iz kabineta.

Državni savjet je uputio apel svim medijima da se neposredno i intezivnije uključe u praćenje preventivnih, terapeutskih, rehabilitacionih i aktivnosti resocijalizacije svih subjekata države i društva u Crnoj Gori.

Portal Analitika