Svijet

SAD plaše svijet, tankeri hrle nakon 40 godina

Samo tri mjeseca otkako su Sjedinjene Američke Države ukinule 40-godišnju zabranu izvoza nafte, američka nafta je počela da teče ka praktično svim dijelovima tržišta i počela je da preoblikuje svjetsku energetsku mapu, ocjenjuje njujorška agencija "Blumberg".
SAD plaše svijet, tankeri hrle nakon 40 godina
Portal AnalitikaIzvor

Međunarodna prodaja američke nafte, započeta 31. decembra sa isplovljavanjem malog teretnog tankera "Teo T", dobija na zamajcu, navodi njujorška agencija. 

Naftne kompanije, među kojima Ekson mobajl, Čajna petroleum i Kemikal korp, udružile su snage sa nezavisnim trgovcima naftom, kao što su Vitol grupa i Trafigura, u izvozu američke sirove nafte. 

"Rastući obim izvoza iz SAD sada plaši tržišta", izjavio je glavni analitičar konsultantske londonske kompanije Enerdži aspekts, Amrita Sen. 

U trenutku kada su američke zalihe nafte na nezapamćenom nivou, naftni tankeri napunjeni američkom naftom su se već usidrili ili su na putu za zemlje kao što su Francuska, Nemačka, Holandija, Izrael, Kina i Panama. 

Jedan od razloga rastućeg izvoza američke nafte su, kako navodi "Blumberg", jeftine naknade za korišćenje naftovoda i željeznice prilikom transportovanja nafte sa polja u Teksasu do luka u Meksičkom zalivu. 

Ipak, SAD će u bliskoj budućnosti ostati mali izvoznik nafte u odnosu na članice iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), poput Saudijske Arabije, Irana i Iraka, i nečlanice OPEK-a, Meksiko i Rusiju, zaključuje njujorška agencija.

B92.net

 

Portal Analitika