Svijet

Turska nije dozvolila proslavu kurdske Nove godine

Turska policija rastjerala je danas u Istanbulu nekoliko stotina ljudi, koji su se okupili kako bi proslavili kurdsku Novu godinu, uprkos zabrani javnog okupljanja, javila je agencija Frans pres.
Turska nije dozvolila proslavu kurdske Nove godine
Portal AnalitikaIzvor

 Turske snage bezbjednosti od jutros su blokirale sve prilaze do istanbulskog Trga Bakirkoj, gdje je bila planirana proslava u organizaciji kurdske Narodne demokratske stranke HDP.

Policija je upotrijebila vodene topove i suzavac protiv Kurda koji su proslavljali Persijsku Novu godinu u gradu Silopi, a u tom incidentu najmanje deset ljudi je uhapšeno.

Turske vlasti su ove godine zabranile okupljanja povodom kurdske Nove godine u mnogim gradovima iz bezbjednosnih razloga.

Proslava će jedino biti dozvoljena sutra u Dijarbakiru, gradu na jugoistoku Turske sa brojnim kurdskim stanovništvom, gdje se tradicionalno okupi nekoliko stotina hiljada ljudi.

Poslije više od dvije godine prekida vatre, sukobi Kurda i Turaka nastavljeni su prošlog ljeta. Mirovni pregovori dvije strane prekinuti su 20. jula 2015. poslije samoubilačkog napada islamista u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču na granici sa Sirijom.

Za tri decenije sukoba s Kurdima, od 1984. godine u Turskoj je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.ž

Novosti.rs

Portal Analitika