Politika

Vlahović Vujanoviću: Produženje mandata lokalnoj upravi u Tivtu oboriće Ustavni sud

Odlaganje lokalnih izbora u Tivtu, koje ste zakazali za 17. april, a koje se pominje u kontekstu uslova za nastavak tzv. "parlamentarnog" dijaloga, predstavljalo bi grubo kršenje zakona i temeljnih demokratskih pravila i principa, ocijenio je predsjednik Cdu Miodrag Vlahović u otvorenom pismu upućenom predsjedniku države Filipu Vujanoviću.
Vlahović Vujanoviću: Produženje mandata lokalnoj upravi u Tivtu oboriće Ustavni sud
Portal AnalitikaIzvor

"Takva odluka, bez obzira na motivacije, politička opravdanja i racionalizacije, nije pravno moguća, jer je suprotna zakonu.  Pošto u našoj zemlji nije proglašeno vanredno stanje, niti smo u ratu, ne postoji zakonski osnov da se mandat lokalne uprave produži.  Sigurni smo da su ove činjenice Vama poznate i jasne. Uprkos tome, nedavno ste u javnosti izrazili spremnost da svojom odlukom potvrdite odlaganje lokalnih izbora u Tivtu.  Na Vama je obaveza da, kao predsjednik svih građana Crne Gore, u okviru svojih ovlaštenja i nadležnosti, učinite što treba i spriječite ovakvo grubo i očevidno kršenje zakonskih odredbi i demokratskih postulata i pravila", istakao je Vlahović.  

Cdu će, kako je najavio, ukoliko dođe do odlaganja izbora pokrenuti inicijativu pred Ustavnim sudom, koji treba da poništi produženje mandata lokalnoj upravi u Tivtu, kao protivno Ustavu i zakonu naše zemlje.

"Nepotrebno je napominjati da bi i Vi, u slučaju da pristanete na diktat političkih stranaka i donesete odluku o "produženju mandata" lokalne uprave, snosili odgovornost zbog nepoštovanja i kršenja zakona", upozorio je Vlahović. 

Portal Analitika