Abiznis

Za rad u komisiji 80.000 eura

Vlada Crne Gore obezbijedila je 80.000 eura na ime naknada članovima Komisije za evropske integracije, u kojoj je 40 članova, a koja daje mišljenja na sva dokumenta relevantna za proces pregovora o pridruživanju EU
Za rad u komisiji 80.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Na čelu te komisije je državni sekretar za evropske integracije ambasador Aleksandar Andrija Pejović, ali on, prema zvaničnim podacima iz imovinskog kartona, ne prima nadoknadu za taj angažman, mada je njegova plata 3.519 eura, piše Dan.

S druge strane, dio članova ove komisije prima te nadoknade. Konkretno, pravo na nadoknade im garantuje odluka o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana radnog tijela ili drugog oblika rada koju je Vlada u prvobitnoj verziji usvojila 24. aprila 2012. godine, kada je premijer bio Igor Lukšić.

Prema toj odluci, članu savjeta i komisija koje obrazuje Vlada pripada mjesečna naknada za angažman. Savjete i komisije određuje Vlada. Visina nadoknade za predsjednika iznosi 90 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, u prethodnoj godini, a za člana 70 odsto. Prema podacima Monstata, prosječna zarada u Crnoj Gori, bez poreza i doprinosa, u prošloj godini je iznosila 482 eura. Svaki član Komisije za evropske integracije tako ima pravo na 336 eura nadoknade.

Naknada za rad u savjetu isplaćuje se iz budžetskih sredstava, kojima raspolaže Generalni sekretarijat Vlade, ako aktom o obrazovanju savjeta ili komisija nije drugačije propisano. Takođe, precizirano je da se naknada za rad u Komisiji isplaćuje iz budžetskih sredstava organa na čiji predlog je taj član određen.

Odluka je u 2013. godini pretrpjela određene izmjene, pa su na sjednici Vlade, održanoj 4. aprila 2013.godine, određene promjene u tekstu formalizovane. Novom odlukom je precizirano da predsjednici i članovi komisija imaju pravo na procentualni dio bruto prosječne zarade u Crnoj Gori, na prošlogodišnjem nivou, a ne prosječne neto zarade.

Portal Analitika