Abiznis

Tuneli prekidaju građevinski mir

Pričaju da se moglo raditi tokom zime, a čini mi se da se takav utisak stiče iz „tople sobe“. Iako nije bilo velikih snjegova, ipak je zima bila – zima. I vjetrova i mrazeva, a kada je jugovina onda dosadne kiše. E, kad se uđe u tunele, biće sve drugačije...
Tuneli prekidaju građevinski mir
Portal AnalitikaIzvor

U pravu je Žućo Šćepanović, koji je već nekoliko mjeseci poslom vezan za četvrtu gradilišnu dionicu auto-puta od Podgorice ka Mateševu – kada se uđe u tunele biće sve drugačije. Kad se uđe u tunele, biće trajno završen graditeljiski mir na auto-putu. A u tunele će se „brzih dana“.  Prošle godine je izgrađena mreža pristupnih puteva od 40 kilometara koja povezuje kamp na Jabuci sa budućim tunelima i glavnim gradilišnim tačkama. Takođe je izgrađen i dio smještajnih kapaciteta na mjestima gdje će biti najveća gradilišta kako bi jedna izvođačka smjena bila u stalnoj pripravnosti.

 Kada je u pitanju gradnja tunela, mještani na Jabuci ovih dana prepričavaju dolazak čuda od mašine koja se popularno zove – „krtica“. Znamo da se krtica koja proizvodi dosadne krtičnjake dobro snalazi u zemlji, ali ova „krtica“ je njena mehanička nasljednica. Priča se da je čak pet šlepera moralo da se istovari da bi se sklopila ova „krtica“. Pokrivena zaštitnim materijalima, pomalo misteriozno djeluje između brojnih objekata, mehanizacije i građevinskih materijala u kampu na Jabuci.

Luka Vujisić priprema za otvaranje kafanu „Jabuka“. Tokom zimskih mjeseci je bila zatvorena, ali će do kraja marta biti otvorena, jer gradilišta se bude, a onda će biti posla i za kafanu.

Kamp na Jabuci, gdje treba da bude smješteno više od 600 radnika, ovih dana ima najviše inžinjera po jedinici smještaja.

Naš sagovornik iz kompanije CRBC kaže da su tokom proteklih mjeseci, dok su gradilišta mirovala, upravo najviše posla  imali inžinjeri.

- Inžinjerske ekipe su stigle i prije nego što je planirano. Oni su raspoređeni na svim tačkama gdje su formirana gradilišta. Projekti su najoperativniji kada se brojevi i slova odmah provjere na licu mjesta, odnosno u prirodnom ambijentu. Bez obzira koliko imali prethodnih informacija, svako brdo ili stijena donesu ponekad drugačiju situaciju. To je uslovilo dodatna geološka istraživanja, a na određenim djelovima je moralo doći i do izmještanja trase - kaže naš sagovornik iz CRBC-a.

On navodi da su radovi zvanično počeli 11. maja prošle godine i da se od tada ne prekidaju. Svakoga dana se završava dosta pripremnih poslova da bi se stvorili uslovi za pravu dinamiku i intenzitet radova.

Uskoro se očekuje dolazak i radnika iz Kine, kao i angažovanje crnogorske radne snage.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika