NATO

Kacin: Sporazum vlasti i opozicije bio bi dokaz zrelosti

Ambasador Slovenije pri NATO-u Jelko Kacin izjavio je u razgovoru za Pobjedu da bi sporazum vlasti i opozicije o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora bio doprinos ka razvoju, produbljivanju demokratije i jačanju povjerenja građana, prije svega birača.
Kacin: Sporazum vlasti i opozicije bio bi dokaz zrelosti
Portal AnalitikaIzvor

 - Svaki korak koji vodi ka širem konsenzusu političkih partija, po definiciji povećava izlaznost birača – kaže Kacin.

On ističe da takav sporazum valja iskreno pozdraviti kao dokaz pune posvećenosti, orijentacije ka budućnosti i preuzimanju odgovornosti, pri čemu dodaje da se radi o „eminentnom dokazu političke zrelosti“.

U slučaju dogovora, on ocjenjuje da jedni i drugi dobijaju na kredibilnosti, poraženih nema i ne može ih biti.

- Povećana odgovornost partija povećava i interes i odgovornost javnosti, ponajviše i direktno podiže interes birača. Takav sporazum privlači i pažnju međunarodne javnosti, pa i svih onih koji dolaze radi posmatranja priprema i sprovođenja izbora. Samo društva u dubokoj političkoj krizi moraju zbog blokada tražiti pomoć politike izvana. Crna Gora nije takav primjer – ističe slovenački ambasador.

Komentarišući okretanje dijela opozicije prema Rusiji i njihovo intenzivno protivljenje ulasku Crne Gore u NATO, Kacin kaže da oni koji odaberu pravac za koji ne dobiju podršku u javnosti, po definiciji gube.

- Svaka politička opcija ima pravo da sama bira svoje političke orijentacije, prioritete, partnere u zemlji i van nje. Svako sam sebi traži opcije, mogućnosti, sreću, pa i (ne) sreću. Oni koji odaberu pravac za koji ne dobiju podršku u javnosti, po definiciji gube. U politici preživljavaju oni koji imaju viziju za duži rok i prepoznaju trendove i dugoročne pravce – kaže Kacin.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika