Politika

Rakčević: Vjerujem da će biti dovoljno odgovornosti u Crnoj Gori od strane svih učesnika

Lider URE Žarko Rakčević nada se da će se Sporazum o stvaranju uslova za održavanje fer i slobodnih izbora postići jer bi, kako dodaje on bio najbolji mogući u ovom trenutku za Crnu Goru. Potvrdio je da je nakon prekida parlamentarnog dijaloga bilo kontakata sa DPS-om, što je kako kaže i dovelo do napretka u pregovorima. On poručuje da niko ne postavlja ultimatume ali i dodaje da njegova stranka neće izaći na izbore u Tivtu ukoliko datum njihovog održavanja ostane 17. april.
Rakčević: Vjerujem da će biti dovoljno odgovornosti u Crnoj Gori od strane svih učesnika
Portal AnalitikaIzvor

Potpisivanje Sporazuma o stvaranju uslova za održavanje fer i slobodnih izbora je blizu smatra lider URE Žarko Rakčević. On je gostujući u Klubu A Atlas televizije potvrdio da su i nakon prekida razgovora u parlamentu održavani kontakti između DPS-a i lidera pojedinih opozicionih stranaka koji su i doveli do pomaka u pregovorima.

“Ja zaista vjerujem da će biti dovoljno odgovornosti u Crnoj Gori od strane svih učesnika i da će doći do sporazuma, ja taj sporazum želim, jer mislim da je on dobar za Crnu Goru, najbolji mogući u ovom trenutku od svih opcija koje su na stolu”, kaže Rakčević.

Sinoć je odžana sjednica Glavnog odbora DPS-a, međutim prema pisanjima medija detaljne rasprava o sporazumu nije bilo, već je, kako je i saopšteno iz te stranke, odbor dao punu podršku vrhu partije da u daljem parlamentarnom dijalogu obezbijedi uslove koji će doprinijeti većem povjerenju u izborni proces. Da li će do potpisivanja sporazuma doći još je neizvjesno jer su još uvijek sporne dvije od sedam tačaka sporazuma. One se odnose na to da li će se povredom izbornog prava baviti Specijalno državno tužilaštvo ali i na održavanje izbora u Tivtu. U javnosti se spekuliše da bi, kada je riječ o Tivtu, DPS-u bilo prihvatljivo da se ti izbori održe u junu.

“17. aprila URA neće učestvovati na izborima u Tivtu. Ako je DPS spreman da pomjeri izbore od 17 aprila do 5. juna ili tome slično, u čemu je onda problem, kada se već mijenja određeni zakon, da izbori budu održani istovremeno sa državnim izborima”, kaže Rakčević.

Rakčević je potvrdio i da su predstavnici EU i ambasada podsticali nastavak dijaloga i da je i on sam imao niz sastanaka sa njima.

“Dešava se da u jednoj nedjelji imamo i po četiri ili pet razgovora, ja kao predjednik URE, a siguran sam da je tako i sa ostalima, i sa predstavnicima EU, SAD-a, ambasada, ja to cijenim zaista, da je to dobar doprinos procesima u Crnoj Gori i demokratizaciji zemlje i stvaranju uslova za fer i slobodne izbore”, objašnjava Rakčević.

Rakčević se nada da bi se sporazum moogao potpisati do kraja marta a da bi se cijeli proces oko ulaska u kontrolne mehanizme na državnom i lokalnom nivou mogao završiti oko 20. aprila. Rakčević dodaje da se tu posao ne završava.

“I poslije potpisivanja sporazuma nastavio bi se parlamentarni dijalog jer bi svaki predsjednik partije, svaki potpisnik sporazuma imao pravo da signalizira da nešto nije uredu, imao bi pravo da sazove sastanak i to bi vjerujem bio princip rotacija, makar tako slovi u sadašnjoj komunikaciji u radnom tekstu gdje bi se naizmjenično smjenjivali predstavnici vlasti i opozicije”, dodaje on.

Ukoliko dođe do sporazuma on bi bio ponuđen svim političkim partijama kaže Rakčević i zaključuje da bi kompromisi oko sporazuma bila pobjeda demokratije u Crnoj Gori a ne bilo koje političke partije.

Portal Analitika