Region

STEFANOVIĆ: Hrvatska uslovljava evropski put Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, ocijenio je danas da Hrvatska pokušava da uslovljava nastavak evropskog puta Srbije i založio se da se međusobni problemi rješavaju na bilateralanom nivou.
STEFANOVIĆ: Hrvatska uslovljava evropski put Srbije
Portal AnalitikaIzvor

On je novinarima u Beogradu rekao da države Balkana međusobne probleme treba da rješavaju na bilateralnom nivou, a ne uslovljavanjima, "jer se time ulazi u besmisao evropskih integracija".

"Srbija je spremna da sarađuje sa svim komšijama i mi tako i radimo, međutim, ako te komšije pokušavaju da nas uslovljavaju na bilo koji način i ponižavaju naše građane, naravno da Srbija mora da reaguje i zaštiti svoje građane i čuva nacionalne interese", rekao je Stefanović.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je ranije da Srbija za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 mora da poštuje manjinska prava, sarađuje s Haškim tribunalom i reformiše pravosuđe, što uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije, prenijela je televizija N1.

"Vjerujem da ćemo uspjeti da postignemo u Srbiji sve ono što je potrebno za poglavlja 23 i 24, ali očekujem da u Hrvatskoj prava srpske nacionalne manjine budu u potpunosti poštovana i da ona ima sva prava kao i svi koji žive u Srbiji", rekao je Stefanović poslije tribine "Prevencija od digitalnog nasilja i sajber zlostavljanja".

Ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović, rekla je ranije da se za otvaranje poglavlja 23 i 24 čeka još odobrenje Hrvatske i da Zagreb može da uspori evropske integracije Srbije, ali da to ne bi bila dobra poruka.

Kada je riječ o konkretnim zahtevima koje Hrvatska ima u pogledu otvaranja poglavlja 23, Joksimovićeva je rekla da je riječ o pitanjima koja nijesu dovoljno krupna da bi se odlagalo otvaranje.

Srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji sporna je tačka u hrvatsko-srpskim odnosima. Još je bivša vlada najavila da će Hrvatska njegovim ukidanjem usloviti pregovore Srbije s EU. Hrvatska smatra da se Srbija tim zakonom proglasila "mini Hagom".

rtcg.me

Portal Analitika