Kultura

Ministar Goranović sa princom Čarlsom obišao Narodni muzej

Ministar kulture Pavle Goranović susreo se juče sa princem Čarlsom od Velsa tokom zvanične posjete Crnoj Gori, u okviru koje je ovaj visoki gost posjetio i Narodni muzej Crne Gore.
Ministar Goranović sa princom Čarlsom obišao Narodni muzej
Portal AnalitikaIzvor

- U veoma srdačnom razgovoru s britanskim princem, ministar kulture je izrazio posebno zadovoljstvo zbog posjete u godini kada naša država obilježava dva veoma značajna jubileja: deset godina nezavisnosti Crne Gore i hiljadu godina od smrti kneza Vladimira. Princ Čarls je iskazao interesovanje za crnogorsku kulturu, kao i mogućnosti školovanja kadrova od značaja za njen ukupni razvoj. Ministar Goranović upoznao je princa Čarlsa s radom institucija kulture i vizijama daljeg unaprjeđenja sektora kulture u cjelini, cijeneći važnim nastavak odnosa Velike Britanije i Crne Gore i u ovoj oblasti - ističe se u saopštenju iz Ministarstva kulture.

U prisustvu ministra Goranovića, princ Čarls obišao je Plavu kapelu, u kojoj se nalazi ikona čuvene Bogorodice Filermose, kao dio stalne postavke u Vladinom domu. Dalje je posjetio i umjetničku galeriju, odnosno postavku najznačajnijih autora i djela umjetnosti jedinstvenog jugoslovenskog prostora do sredine XX vijeka, te stvaralaca moderne crnogorske umjetnosti, kao i aktuelnosti na domaćoj savremenoj likovnoj sceni. U Narodnom muzeju Crne Gore, takođe, princ Čarls upoznao se sa savremenim ikonopiscima i njihovim stvaralaštvom.

Iz ministarstva podsjećaju da su uz Goranovića i njegove saradnike, domaćini u Narodnom muzeju Crne Gore bili direktor Pavle Pejović, rukovodičkinja Umjetničkog muzeja Mirjana Dabović Pejović i istoričar umjetnosti prof. Aleksandar Čilikov.

Portal Analitika