Politika

Javna okupljanja deset metara od Vlade

Javno okupljanje i organizovanje javne priredbe nije prikladno na prostoru koji se nalazi deset metara od zgrade Vlade Crne Gore, odnosno na 15 metara od objekata Skupštine Crne Gore, predsjednika države i Ustavnog suda.
Javna okupljanja deset metara od Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Tu odredbu sadrži Predlog zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Javno okupljanje podrazumijeva svako mirno okupljanje više od 20 lica na otvorenom prostoru radi izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i ciljeva, protesta, interesa i različitosti.

Navodi se da je prostor prikladan za javno okupljanje mjesto pristupačno i prikladno za okupljanje lica čiji broj i identitet nije unaprijed određen i na kojem okupljanje

lica ne dovodi do ugrožavanja ljudskih prava i sloboda, zdravlja i bezbjednosti lica i imovine.

Zakonom su propisani izuzeci od prostora koje se smatra prikladnim za javno okupljanje i organizovanje javne priredbe, koji su utvrđeni u interesu obezbjeđivanja štićenih objekata.

Obezbjedivanje pomenutih objekata propisano je Odlukom o određivanju lica i objekata koje vrši Uprava policije, imajući u vidu da neki od objekata nijesu ograđeni, odnosno nemaju određen bezbjednosni pojas što otežava preduzimanje bezbjednosnih mjera, kao i drugih načina i oblika zaštite prilikom održavanja javnih okupljanja.

Predoženim zakonom, kako se navodi, znatno se doprinosi obezbjeđivanju većeg stepena bezbjednosti, radi izrade planova bezbjednosti i njihove primjene.

“Za javno okupljanje i organizovanje javne priredbe nije prikladan prostor koji se nalazi na udaljenosti deset metara od objekta u kojem je smještena Vlada Crne Gore, odnosno na udaljenosti 15 metara od objekata u kojima su smješteni Skupština Crne Gore, Predsjednik Crne Gore i Ustavni sud Crne Gore”, navodi se u obrazloženju.

Izvor: Mina

Portal Analitika