Politika

Bošnjak: Gnusna laž da je DF učestvovao u nabavci uređaja za elektronsku identifikaciju

Pokušaj poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Predraga Sekulića da na Demokratski front (DF) prebaci odgovornost za nabavku nakaradnih uređaja za elektronsku identifikaciju, papreno plaćenih, a koji nemaju nikakvu ulogu u izbornom procesu, je nemušt i previše providan da čak i oni najnaivniji u to neće povjerovali – kazala je poslanica DF-a Branka Bošnjak.
Bošnjak: Gnusna laž da je DF učestvovao u nabavci uređaja za elektronsku identifikaciju
Portal AnalitikaIzvor

Prema njenim riječima, jasno je da je DPS projektovao još jednu izbornu krađu ali sad na jedan „fensi“ način, nabavkom uređaja koji ničemu ne služe.

„Nije tačno da je DF tražio ovakve uređaje, već smo insistirali na uređajima koji će otisak prsta povezati sa centralnim biračkim spiskom, ali prečišćenim od fantoma, preminulih lica i onih koji godinama ne prebivaju u Crnoj Gori, a uredno su upisani u birački spisak. Naravno, DPS-u i njihovim satelitima nikada nije odgovaralo da se potpuno zaokruži izborno zakonodavstvo posebno zakoni koji se tiču pitanja državljanstva i prebivališta kao osnove za sticanje biračkog prava i postizanja fer i slobodnih izbora, a na čemu smo mi iz DF-a uporno insistirali“, navodi se u saopštenju Bošnjak.

Ona ističe da je rezultat kompromisa i pritiska međunarodne zajednice bilo glasanje za izmjene zakona, ali da je DPS i takvo kompromisno rješenje zajedno sa svojim, sad bivšim koalicionim partnerima i partijski zavisnim institucijama sistema potpuno izigrao.

„Tako je Ustavni sud oborio rješenja koja su sprječavala zloupotrebu javnih resursa, pa i uredbu o tome da se potpisi podrške izbornim listama daju pred komisijom. Sa koalicionim partnerima ste opstruirali, a zatim odugovlačili nabavku uređaja dok nijeste osmislili ovu prevaru, naručujući uređaj koji ne prepoznaje ni grube falsifikate, a ne one koje u vašoj režiji se štancuju u izbornom procesu. Gnusna neistina je da je iko iz DF-a učestvovao u pisanju tendera i nabavci ovih nakaradnih uređaja, koji su plaćeni više nego najsavremeniji lap-topovi, a ničemu ne služe. Mnogo jeftinije bi bilo da ste nabavili lupe ako je jedina svrha vašeg uređaja da uveliča sliku sa lične karte“, kaže Bošnjak.

Posebno je pitanje, dodaje ona, kako je DPS uspio da postigne dogovor sa čuvenom pregovaračkom ekipom sastavljenom od, kako kaže, restlova opozicionih partija da se AFIS sistem i prečišćavanje biračkog spiska gotovo ne pominje.

„Nažalost i oni koji su nekad bili članovi DF-ovog tima u radnoj grupi učestvuju u toj prljavoj igri. Svako ima pravo na svoj izbor, ali to ne znači da nema nas koji pamte. I sad dogovorenu prevaru kolega Sekulić pokušava opravdati time da u zakonu nije pisalo da uređaj mora imati i tu forenzičku dimenziju, pa zakon ne reguliše tehničke detalje uređaja. Jasno je da je DPS u svom maniru manipulanata naručio ovakve uređaje koji su samo paravan za novu krađu i zato je i najavio samostalan nastup na izborima. Ali, i Milovi pregovarači iz tzv. salonske opozicije vam pomažu ubjeđujući nas da uređaji ne moraju imati forenzičku dimenziju, ali da izgleda treba da nađemo forenzičare da nam budu članovi biračkih odbora. Da nije tragično, bilo bi komično“, naglašava poslanica DF-a.

Ona napominje da je svakim danom sve sigurnija da je osmišljena prevara stoljeća u kojoj učestvuju pojedini međunarodni faktori, medijski tajkuni, dvorski analitičari, stari tandem Đukanović-Krivokapić i servilni opozicioni restlovi na čelu sa bivšim Đukanovićevim ministrima.

„DF neće dozvoliti još jednu izbornu prevaru. Sve monstruozne izborne manipulacije smo opisali u našoj Platformi i dali jasne smjernice kako doći do slobodnih i fer izbora. Odustati nećemo. Sloboda ili ništa“, poručuje ona.

Foto: dan.co.me

Portal Analitika