Abiznis

Radnicima Duvanskog isplaćene zarade, prekidaju protest

Bivšim radnicima Duvanskog kombinata (DKP) u petak je isplaćena jedna i po zaostala zarada, zbog čega će oni prekinuti protest ispred kapije preduzeća.
Radnicima Duvanskog isplaćene zarade, prekidaju protest
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je krajem februara isplatila otpremnine za 115 bivših radnika DKP-a Vlada je krajem februara isplatila otpremnine za 115 bivših radnika DKP-a

Stečajni upravnik DKP, Veselin Raičević, odlučio je da oko 100 hiljada eura, koje je na račun DKP uplatilo Ministarstvo finanasija na ime povraćaja poreza na dodatu vrijednost (PDV), bude raspoređeno radnicima za izmirenje zaostale naknade za januar i desetak dana februara, pišu Vijesti.

Predstavnici bivših radnika, koji su pored isplate zarada zahtijevali i povezivanje radnog staža za više od tri godine, nijesu željeli da komentarišu ispunjenje zahtjeva, jer je dio njih, kako tvrde, “zakinut” prilikom raspodjele novca.

“Neko je zakinut za 30 eura, neko za 50, a pojedini radnici su imali više prekovremenih radnih sati”, kazao je jedan od radnika.

Bivši radnici DKP nezadovoljni posljednjom raspodjelom novca vjerovatno će naredne sedmice uputiti prigovore stečajnom sudiji i predsjedniku Privrednog suda.

Blokada kapije DKP počela je prije tri sedmice zbog neisplaćivanja jedne i po zarade i povezivanje radnog staža. Radnicima su, u međuvremenu, uplaćeni i doprinosi, tako da su oba zahtjeva ispunjena.

Vlada je krajem februara isplatila otpremnine za 115 bivših radnika DKP-a, u prosječnom iznosu od po 12 hiljada eura. Vlada je za tu namjenu obezbijedila 1,7 miliona eura.

Otpremnine su isplaćene za 77 nekadašnjih radnika, koji su prošle godine otišli u prijevremenu penziju, kao i 38 onih koji su nakon obustave proizvodnje u kompaniji prije 20-ak dana poslati na biro rada.

U DKP-u je 2010. godine, na predlog Elektroprivrede, uveden stečaj, zbog duga od 99,5 hiljada eura. Krajem februara potpisan je ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom Podgorica (NDKP), čime će zvanično biti likvidiran DKP, što podrazumijeva brisanje iz Centralnog registra privrednih subjekata, kao i njegovih akcija iz Centralne depozitarne agencije. Ugovor su potpisali predstavnici Vlade, Glavnog grada Podgorica i arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC.

Izvor: Vijesti

Portal Analitika