Društvo

Princa Čarlsa oduševili sir, med, pršuta, ćilimi...

Na štandovima u Vladinom domu kraljevski par Čarls i Kamila probao je, uz pozitivne komentare, domaću pršutu, sir, med, vino, rakiju, masline i maslinovo ulje, kao i različite vrste voćnih likera.
Princa Čarlsa oduševili sir, med, pršuta, ćilimi...
Portal AnalitikaIzvor

U njihovom fokusu bili su med i ostali pčelinji proizvodi, a princ Čarls zapazio je neobično tamnu boju crnogorskog meda. Kraljevski par nije krio oduševljenje ukusom raznih vrsta sireva i suhomesnatih proizvoda, koje su probali na štandovima nacionalne hrane. ,,Čak su“ - kako reče jedan od domaćih proizvođača - ,,tražili i repete“. Sa dvojicom ministara i gradonačelnikom Cetinja Aleksandrom Bogdanovićem nazdravljali su uz domaće vino i rakiju.

Vladin dom bio je juče i mjesto za promociju narodnih, pomalo zaboravljenih rukotvorina. Vojvotkinja od Kornvola posmatrala je sa posebnim interesovanjem ručno tkanje ćilima i jedan odabrala za sebe. Ćilim nije jedini poklon koji će njihova kraljevska visočanstva odnijeti sa sobom u Ujedinjeno kraljevstvo. Osoblju i pratnji princa i vojvotkinje ruke su bile pune domaćih vina, maslinovog ulja, meda i različitih likera kojima su proizvođači darivali britanski kraljevski par. Neskriveno interesovanje i oduševljenje tradicionalnim proizvodima zamijenilo je iznenađenje i divljenje koje su visoki gosti iz Britanije pokazali dok su gledali crnogorsko oro u izvođenju Kulturnoumjetničkog društva ,,Njegoš“. Posebno je bio upečatljiv izraz njihovih lica u momentu kada je muški dio ansambla odigrao ,,kolo na kolo“, odnosno kada su se stasiti mladići jedni drugima popeli na ramena. Pitanja ikonopiscima Vojvotkinja od Kornvola posjetu Cetinju nastavila je obilaskom Muzičke akademije, gdje je prisustvovala studentskom času i nastupu u atrijumu Akademije. Za to vrijeme, princ Čarls je, zatim, u društvu ministra kulture Pavla Goranovića, obišao Narodni muzej na Cetinju, vidio ikonu Filermosu i razgovarao sa crnogorskim ikonopiscima za koje je imao više pitanja. Zanimalo ga je u kojoj tehnici ih izrađuju, koje svece prikazuju i da li im crkve naručuju izradu ikona...(Pobjeda)

Portal Analitika