Društvo

Kovačević traži ispitivanje dokumenata za dobijanje tuđe njege: Tri nalaza pod istragom

Ministarstvo rada i socijalnog staranja zatražilo je od zdravstvene inspekcije i Ministarstva zdravlja da hitno ispitaju tri izvještaja doktora koja su stigla u podgorički Centar za socijalni rad za dobijanje tuđe njege i pomoći, jer sumnjaju da su švercovani - rekla je za Pobjedu ministarka rada Zorica Kovačević.
Kovačević traži ispitivanje dokumenata za dobijanje tuđe njege: Tri nalaza pod istragom
Portal AnalitikaIzvor

Ona je objasnila da prema pravilniku ljekarske nalaze koje stranke prilažu uz zahtjev za dobijanje tuđe njege ili pomoći mogu da izdaju samo domovi zdravlja ili Klinički centar, a sporna dokumentacija im je stigla iz nekog privatnog naučnog centra. Crnogorski ljekari su, kaže Kovačević, potpisali ove nalaze.

Komisija

- Zdravstvena komisija kontroliše te nalaze koje dostavljaju stranke i utvrdili smo da ta dokumentacija ne dolazi iz javnih zdravstvenih ustanova, već je to kao neka nevladina organizacija. Tu rade ljekari koji rade u javnim zdravstvenim institucijama. Obavijestila sam ministra zdravlja Budimira Šegrta o ovome, da vidimo o čemu se tu radi – kaže ministarka.

Sumnjivi ljekarski nalazi stigli su u podgorički Centar za socijalni rad u januaru i februaru. Da bi neko dobio izvještaj od ljekara za dobijanje tuđe njege, prema riječima Kovačević, potrebno je da se stranka duže liječi, odnosno da koristi bolničko liječenje.

Kovačević, međutim, pretpostavlja da se dokumenta u pojedinim slučajevima daju bez ikakve kontrole.

- Sumnajmo da kroz zloupotrebe pojedini korisnici pokušavaju da ostvare tuđu njegu i pomoć. Naša je obaveza da o tome vodimo računa – rekla je Kovačević.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika