Politika

Samo korak do konačnog dogovora vlasti i opozicije?

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista Duško Marković, nakon višednevne prepiske i razgovora sa predsjednikom GP URA Žarkom Rakčevićem, dostavio je dijelu opozicije modifikovanu verziju sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore.
Samo korak do konačnog dogovora vlasti i opozicije?
Portal AnalitikaIzvor

Marković je, poštujući rok koji je dat od strane GP URA, SDP i Demosa, dostavio nacrt modifikovanih rješenja, dok je nepromijenjena ostala osnova teksta koji je bio na stolu 19. februara.

U Demokratskoj partiji socijalista nijesu zvanično htjeli da komentarišu nova rješenja jer očekuju da se, najkasnije u naredna tri dana, o novoj verziji izjasne svi opozicioni učesnici parlamentarnog dijaloga. Prema nezvaničnim informacijama, u najjačoj parlamentarnoj stranci smatraju da je mnogo toga usaglašeno.

Iz redova URA, Demosa i SDP-a novinarima Pobjede je rečeno da se “krenulo u pozitivnom pravcu i da je 90 odsto spornih detalja definisano”.

RTCG i ANB

Prema informacijama Pobjede, prethodnih dana trajala je intezivna, pismena i usmena komunikacija, Duška Markovića i Žarka Rakčevića i potom su dalje slijedile konsultacije Rakčevića sa liderima Demosa i SDP-a. Iako nema još konačne verzije teksta čini se da su pregovarači došli na - korak od konačnog dogovora.

Po sporazumu u koji je Pobjeda imala uvid, a koji je prethodnih dana gotovo usaglašen sa čelnicima GP URA, Demosa i SDP-a opozicija bi trebalo da odsustane od odredbe da se uputi apel postojećem uređivačkom timu Javnog servisa da podnesu ostavke i time omoguće izbor novih kadrova.

 Smjene

Najveći napredak je ostvaren u rješenjima za Javni servis I izbor generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost, pitanja oko kojih je do 19. februara postojala – apsolutna nesaglasnost.

Umjesto poziva na smjenu uređivačkog tima RTCG, koji nije u skladu sa zakonskom pozicijom Javnog servisa, u novoj verziji sporazuma precizirana je formulacija “da se upućuje apel za profesionalno i depolitizovano funkcionisanje Javnog servisa“. Osim toga, razmatrana je i formulacija kojom se upućuje poziv Skupštini Crne Gore da “u okviru svojih nadležnosti, razmotri mogućnost izbora novog Savjeta Javnog servisa”.

Izbor članovi Savjeta RTCG se, nakon obimne procedure predlaganja, verifikuje u crnogorskom parlamentu. Tim kompromisom, smatraju u vlasti i dijelu opozicije, definiše se problem ali je suštinski zaštićena nezavisnost RTCG I spriječen direktan stranački uticaj na rad Javnog servisa.

U dokumentu je “ostala na snazi” i odredba da je potrebno u što staviti u funkciju skupštinski Odbor za praćenje medija predviđen Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

Blizu je i rješenje za zakonit nadzor rada Agencije za nacionalnu bezbjednost, izborom profesionalno kompetentne ličnosti na funkciju generalnog inspektora ANB-a.

Prema sadašnjem, još uvijek načelnom dogovoru, generalni inspector bi se imenovao konsenzusom, nakon ulaska opozicije u vladu, a ta osoba ne bi smjela imati stranačku prošlost i morala bi da zadovolji vrlo stroge bezbjednosne provjere.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Foto: D. Malidžan

Portal Analitika