Svijet

Erdogan: Evropa se igra u minskom polju, da se pazi Kurda

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se Evropa “igra u minskom polju” pošto pruža podršku Kurdima.
Erdogan: Evropa se igra u minskom polju, da se pazi Kurda
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da bi evropske zemlje mogle da se pripaze mogućih kurdskih napada na njihovim teritorijama.

"Nema razloga da bomba koja je eksplodirala u Ankari jednog dana ne eksplodira u nekom drugom evropskom gradu. Uprkos tome, evropske zemlje ne obraćaju pažnju, kao da plešu na minskom polju", rekao je Erdogan, dok se premijer Turske Ahmet Davutoglu nalazi u Briselu gde je na samitu Evropske unije (EU) postignut dogovor o rješavanju izbjegličke krize.

Erdogan je posebno kritikovao Belgiju, tvrdeći da je nedavno simpatizerima Kurdistanske radnike partije (PKK) omogućeno da mašu kurdskim zastavama u blizini sjedišta Evropske komisije. Radikalna kurdska grupa "Sokolovi za slobodu Kurdistana" preuzela je juče odgovornost za napad u Ankari u kojem je u nedjelju poginulo 35 osoba.

"Preuzimamo odgovornost za samoubilački napad 13. marta u glavnom gradu 'Turske fašističke republike'", navodi se u saopštenju te grupe objavljenom na internetu.

Taj pokret je opravdao napad kao odgovor na turske vojne akcije u nekoliko gradova na jugoistoku zemlje, gde pretežno živi kurdsko stanovništvo.

Ta grupa je krajem februara takođe preuzela odgovornost za napad u Ankari u kojem je poginulo 28 i povrijeđeno više od 80 ljudi, i tada upozorila strane turiste da nijesu bezbjedni u Turskoj.

Vjeruje se da je ta organizacija sa sjedištem u Turskoj ogranak zabranjene PKK.

Mirovni pregovori između Turske i PKK-a prekinuti su 20. jula 2015. poslije samoubilačkog napada islamista u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču, na granici sa Sirijom.

Tokom tri decenije sukoba s Kurdima, od 1984. godine, u Turskoj je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Izvor: b92.net

Portal Analitika