Sci/Tech

NASA na tragu otkrića zagonetke "magičnih ostrva" na Saturnovom mjesecu Titanu

Nakon osam godina proučavanja snimaka koje je poslala sonda Kasini, naučnici misle da su konačno na tragu otkrića zagonetke "magičnih ostrva" koja se stvaraju na površini Saturnovog mjeseca Titana.
NASA na tragu otkrića zagonetke "magičnih ostrva" na Saturnovom mjesecu Titanu
Portal AnalitikaIzvor

U pitanju su geološke formacije koje u zavisnosti kad su snimane čine se manjim ili većim, svjetlijim ili tamnijim.

Naučnici angažovani za rad na sondi Kasini kažu da su svijetli oblici koje nazivaju "magična ostrva" fenomen koji se mijenja zajedno sa vremenom. Zaključili su da su posvetljenja posljedica ili talasa, ili čvrstih materija na površini ili ispod nje, možda čak i mjehurića.

Kako glasi Nasino objašnjenje, talasi su najverovatnija opcija, pošto smatraju da plime i osjeke ne bi mogle uzrokovati takvu pojavu.

Saturnov mjesec Titan je najveći mjesec ovog plinskog diva od planete, a sonda Kasini već 12 godina kruži oko njega i šalje podatke koje su od nemjerljive važnosti za nauku.

Titan se smatra jednom od tri tijela u Sunčevom sistemu koji posjeduje vodu na i ispod svoje površine. Za razliku od svojih komšija mjeseca Evropa i Enklad, koji vjerovatno ispod svojih zaleđenih površina kriju vodu, Titan je prekriven okeanima tečnog metana.

Otkriće talasa na njegovoj površini govori o tome da se vjerovatno radi o dinamičnim okruženjima koja su sklona stalnim promjenama. Titan posjeduje izrazito gustu atmosferu koja obiluje padavinama tečnog metana i etana koje se talože u jezerima i morima nalik na ona na Zemlji. Njegova površina je prekrivena slojem leda ispod kog se, pretpostavljaju naučnici, nalaze tečni okeani.

Čarls Elahi, direktor Džet Propalšn laboratorije koja upravlja sondom Kasini, vjeruje da je Titan mjesto gdje treba da se traga za "čudnim" oblicima života, organizmima koja su se razvila u tečnom metanu. Izjavio je da je Titan svijet pun organskih molekula koji su sastavni dio svih živih organizama.

Blic.rs

 

Portal Analitika