Politika

Pregovori vlasti i opozicije: Nezvanično, korak od dogovora

Trojka - Demos, URA i SDP saopštli su kako su od DPS-a dobili novu verziju političkog sporazuma o fer i slobodnim izborima.
Pregovori vlasti i opozicije: Nezvanično, korak od dogovora
Portal AnalitikaIzvor

Prva televizija međutim saznaje da, ipak, nema konačnog teksta, već da je riječ o prepisci koja se intenzivno ovih dana vodila među političkim akterima. Sve strane kažu nezvanično da su na korak od dogovora.

Od posljednjeg susreta političara u Skupštini sve strane pokušale su da dođu do kompromisa i potvrdile su nam da su razgovori vođeni.

Osnova je tekst koji je javnosti već poznat od prije mjesec i na skupštinskom je stolu.

U DPS-u su Prvoj rekli kako očekuju da se izjasne svi učesnici, a iz opozicije da su razgovori stigli do tačke u kojoj vrijedi razmišljati o konačnom dogovoru.

Ova televizija nezvanično saznaje da se koplja sada najviše lome oko datuma izbora u Titvu. Podsjećamo – opozicija traži njihove pomjeranje za oktobar, a, kako saznaju, DPS je spreman da izađe u susret zahtjevu za pomjeranjem, ali da glasanje bude u prvoj polovini godine.

Sve druge stavke o kojima se do sada spekulisalo na korak su do finalizacije. To uključuje i pitanja funkcionisanja lokalne uprave, državnih preduzeća i javnih institucija, ali i pitanje generalnog inspektora ANB-a.

Što se RTCG-a tiče sada se došlo do formulacije o mogućem apelu za profesionalno i depolitizovano funkcionisanje Javnog servisa. U igri je i poziv Skupštini da u okviru svojih nadležnosti razmotri mogućnost izbora novog Savjeta javnog servisa.U dijelu opozicije za Prvu su nezvanično rekli kako su 99 odsto zadovoljni dogovorenim formulacijama. Koliko je sada poznato, smjena uređivačkog tima se ne pomnije.

Prva televizija nezvanično saznaje i da je opozicija spremna da odustane od zahtijeva u vezi sa proširenjem nadležnosti Specijalnog tužilaštva na izborni proces.

 

Portal Analitika