Svijet

Neće Putinova pravila, napuštaju Rusiju

Američka agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Mudis objavila je da je zvanično prestala ocjenjivanje kreditnog rejtinga ruskih kompanija, javlja Raša tudej.
Neće Putinova pravila, napuštaju Rusiju
Portal AnalitikaIzvor

Ovakva odluka je uslijedila uoči primjene novog ruskog zakona kojim se regulišu aktivnosti rejting agencija, a koji će, kako navodi RT, od iduće godine stupiti na snagu.

Novi propisi će primorati međunarodne rejting agencije koje posluju u Rusiji da kroz svoje ruske filijale, čije će aktivnosti regulisati vlada u Moskvi, izdaju lokalne ocjene kreditnog rejtinga, i da garantuju da ih neće povući pod spoljnim političkim uticajem.

Tenzije zbog kreditnog rejtinga Rusije su prošle godine eskalirale, kada su američke agencije Standard i Purs (S&P) i Mudis snizile rejting Rusije ispod investicionog statusa, navodeći kao razlog pad cijena nafte i sankcije uvedene Moskvi zbog krize u Ukrajini. 

Zvanična Moskva smatra da je obaranje njenog rejtinga rezultat političkog pritiska Vašingtona, pošto se sjedište tri vodeće međunarodne rejting agencije, Mudisa, Fiča i S&P-a, nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi RT.

b92.net

Portal Analitika