Društvo

Razgovor o knjizi Mirka Kovača okuplja Crnogorce u Beogradu

Crnogorska nacionalna zajednica iz Beograda u subotu 19. marta 2016. godine u Domu vojske u Beogradu sa početkom u 18 časova organizovaće razgovor o knjizi Mirka Kovača „Vrijeme koje se udaljava“.
Razgovor o knjizi Mirka Kovača okuplja Crnogorce u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Učestvuju: Filip David, Nenad Prokić, Božo Koprivica i Ljubeta Labović. Moderatorka Jelena Đurović, iz Odbora za kulturu Crnogorske nacionalne zajednice.

Mirko Kovač crnogorski i evropski književnik, autor je više romana, zbirki pripovjedaka, eseja, tv drama i filmskih scenarija. Rođen je 26.12.1938 godine u Petrovićima kod Nikšića.

Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada, između ostalih Herderove nagrade, nagrade Tuholski, NIN-ove nagrade, slovenačke nagrade Vilenica, bosanskih nagrada „Bosanski stećak“ i „Meša Selimović“, crnogorskih nagrada „13. Juli“, „Stjepan Mitrov Ljubiša“ i Njegoševe nagrade, te hrvatskih nagrada „Vladimir Nazor“, „August Šenoa“, nagrade „Kiklop“ i drugih. Knjige su mu prevedene na desetak jezika.

O poslednjoj Kovačevoj knjizi, između ostalog, Filip David kaže: „Mirko Kovač, poslednji  veliki pisac velike potonule Jugoslavije, daruje nam, evo svoje poslednje napisane stranice, svoj književni testament. Zahvaljujući njemu vrijeme koje se udaljava postalo je vrijeme koje nije izgubljeno u maglama i tami prošlosti, postalo je vrijeme koje nam je blisko, vrijeme koje se vraća. Mirko Kovač, pisac sa harizmom, pisac velikog dara, izvornog talenta, nastavlja da živi u svojoj literaturi, zajedno sa svojim čudesnim i fascinatnim likovima“.

 

Portal Analitika