Abiznis

Zahtjevi bivših radnika Rudnika boksita opravdani

Zahtjev bivših radnika Rudnika boksita, da im se uplate doprnosi kako bi umjesto privremenih dobili rješenja za trajnu penziju, opravdan je i trebalo bi da bude riješen najkasnije za 30 dana.
Zahtjevi bivših radnika Rudnika boksita opravdani
Portal AnalitikaIzvor

Do tada se, kako je saopšteno radnicima na današnjim razgovorima sa nadležnima u Podgorici, očekuje preostala uplata firme Uniprom za kupovinu imovine Rudnika boksita.

Predstavnik bivših radnika, Mujo Muratović, kazao je agenciji Mina-business, da je to u najkraćem suština razgovora sa nadležnima u Privrednom sudu i Ministarstvu ekonomije.

Bivši radnici koji su dobili rješenja o privremenim penzijama, okupili su se jutros ispred rampe Sektora transporta i najavili da će od ishoda današnjih sasrtanaka sa nadležnim u Podgorici zavisiti njihovi dalji potezi.

Radi se o oko 400 bivših radnika Boksita koji su pravo na penziju stekli 2009. i 2010. godine, za koje im staž i nije povezan, a iz preduzeća su, kako navode, morali otići, iako su tražili da rade.

“Ministar ekonomije Vladmir Kavarić kazao nam je da je rješenje tog zahtjeva u nadležnost Privrednog suda, ali da će taj Vladin resor pomoći u daljim pregovorima, kako bi se to pitanje što prije riješilo”, rekao je Muratović.

Predstavnici radnika su se sastali i sa predsjendikom Privrednog suda, Blažom Jovanićem, koji im je rekao da su potraživanja na ime uplate doprinosa morali ranije da prijave u stečajnu masu, da bu bila uvrštena u prvi isplatni red.

Prema riječima Muratovića, Jovanić im je kazao da je zahtjev radnika opravdan i da će biti riješen.

“Na sastanku u Privrednom sudu bio je i stečajni upravik Boksita, Mladen Marković, koji je saopštio da nije znao za ta njihova potraživaja. Marković je rekao da takođe nije znao ni za uplatu doprinosa za pet mjeseci iz 2009. godine, a koja je realizovana 2014”, rekao je Muratović.

On je kazao da je dogovoreno da ih Marković u ponedjeljak kontaktira kako bi dogovorili ostalo što je neophodno za rješavanje njihovih zhtjeva.

“Predočićemo preostalim kolegama ishod razgovora i početkom naredne sedmice oddlučiti o daljim potezima”, zaključio je Muratović.

Izvor: Mina business

Foto: onogost.me

Portal Analitika