Politika

BAŽDAR: Zašto je opozicija nesložna?

Nesloga između opozicionih partija na političkoj sceni je ključni faktor koji DPS-ov režim koristi u nastojanju da potroši vrijeme u susret dolazećim parlamentarnim izborima. Naravno, važno im je, kako to, da se uslovi opozicionog dijela skupštinske radne grupe u praksi ne ostvare, tako i da se ne dogodi ozbiljnije zbližavanje opozicije.
BAŽDAR: Zašto je opozicija nesložna?
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Milovan BAŽDAR

U prvom slučaju bi postojao ozbiljan razlog za strepnju režima od izbornog poraza, a u drugom bi bio opasan i mogući bojkot ujedinjene opozicije. DF-ova varijanta kontinuiranih protesta je pritisla Đukanovića do mjere da je prihvatio pregovore Radne grupe uz medijaciju Krivokapića i zatim vješto nakon dosta potrošenog vremena poentirao nepostizanjem sporazuma.

Pregovori,o sim što su „pojeli“dragocjeno vrijeme,ostavili su nekim opozicionim subjektima prostor za razne teorije i međusobne napade. Ja i dalje vjerujem u želju svih opozicionih partija, izuzev onih koje direktno podržavaju Đukanovića i Vladu,

da se izbore za fer i slobodne izbore. Ako je tako, zašto se onda poslije skoro pet mjeseci nadgornjavanja, protestovanja i pregovaranja nije napravio ozbiljniji iskorak ka opozicionom jedinstvu kao istinskoj pa, vjerovatno i jedinoj dobitnoj kombinaciji a interese opozicije.

Dakle,odgovor bi bio potpuno jasan u slučaju da DEMOS, URA, DEMOKRATE, SNP, SDP i DF nemaju pojedinačno ili zajedno iskrenu namjeru da ruše DPS. Svima, a nije nas malo, koji vjerujemo da nije problem u namjeri opozicionih subjekata da ruše režim, ostaje da se pitamo zašto je opozicija i dalje nesložna. Ako bi  baš za sve što ne štima u redovima opozicije prozvali lidera DPS-a,ne samo da bi smo njemu pripisali skoro nadnaravnu moć nego bi  istovremeno i potcijenili opozicone lidere i partije.Na primjeru Tivta, opozicija ima ozbiljan test pred svojim biračima i javnošću. Ukoliko hitno ne zauzmu zajednički stav u pogledu bojkota izbora, dodatno će poljuljati opozicioni kredibilitet i umanjiti šanse za koordinirani pritisak na režim. Na kraju birači im neće oprostiti propuštenu šansu za istinske demokratske prmjene bez obzira na sadašnja  i nova beskonačna tumačenja i opravdanja.

Ovaj mali tekst je izraz dijelom i potrebe da opozicioni politički subjekti i personalno, koliki god da su, i kojoj god opozicionoj partiji pripadaju, razmišljaju i svojom glavom i vrše pritisak na lidere u smjeru postizanja jedinstvenog stava opozicije.

Uvijek je najjednostavnije za neuspjeh optužiti one druge ali ovaj trenutak na poličkoj sceni Crne Gore ne dopušta opoziciji bilo kakva opravdanja. Odgovornost je na svima!

 

(Autor je oredsjednik OO PzP-a H.Novi i član Predsjedništva PzP-a)

 

 

Portal Analitika