Društvo

Otkazi za šest carinika, krivične prijave protiv četiri službenika UC

Tokom prošle godine, Uprava carina (UC) je podijelila šest otkaza carinicima, dok su protiv četiri carinika podnesene krivične prijave, pokazuje godišnji izvještaj o radu ove službe.
Otkazi za šest carinika, krivične prijave protiv  četiri službenika UC
Portal AnalitikaIzvor

U Izvještaju se konstatuje da je radni odnos prestao za 16 službenika i to: za pet službenika po osnovu izrečene mjere u disciplinskom postupku, petorici pripravnika istekom roka, trojici službenika zbog odlaska u starosnu penziju, jednom po osnovu smrti, jednom po sili zakona-pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i jednom po osnovu sporazumnog raskida radnog odnosa.

“Tokom prošle godine upućeno je 38 prijava građana na rad i postupanje carinskih službenika, i to: putem Otvorene carinske linije 32 prijave, putem pošte pet prijava i putem mejla jedna prijava. Navedene prijave su se odnosile na carinske prekršaje i nepravilnosti u radu i postupanju carinskih službenika, od čega je sedam prijava sadržalo sumnju na postupanje carinskih službenika sa korupitvnim elementima”, piše u dokumentu.

Sprovedeno je 19 kontrola, kao i kontrole prisustva na poslu i poštovanja radnog vremena carinskih službenika u 28 Carinskih ispostava. Nakon sprovedenih kontrola date su preporuke u cilju efikasnijeg obavljanja radnih zadaka, a po osnovu sprovedenih kontrola u kojima su utvrđene nepravilnosti u radu i postupanju carinskih službenika naloženo je neposrednim rukovodiocima organizacionih jedinica da preduzmu zakonske mjere u cilju pokretanja disciplinskih postupaka. Takođe, po osnovu jedne kontrole naloženo je Etičkom odboru da preduzme odgovarajuće mjera i radnje u cilju ocjene ispravnosti postupanja carinskog službenika i davanja mišljenja da li je carinski službenik u predmetnom slučaju postupio suprotno odredbama Etičkog kodeksa carinskih službenika i namještenika.

Krivične prijave protiv carinika: “U izvještajnom periodu protiv četiri službenika je podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja od kojih je za jednog službenika prvostepenom odlukom izrečena zatvorska kazna u trajanju od 6 (mjeseci) zbog izvršenja krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Presudom Osnovnog suda u Podgorici K.br.865/13 od 09.02.2015.godine, sa klauzulom pravosnažnosti (pravosnažnost nastupila dana 05.06.2015.godine) jedan službenik (protiv kojeg je krivični postupak pokrenut 2009.godine) je proglašen krivim za krivično djelo teška krađa putem podstrekivanja iz čl. 240 st. 1 tač. 1 i st. 2 u vezi čl. 24 Krivičnog zakonika Crne Gore, pa je sud optuženom izrekao uslovnu osudu kojom mu prethodno utvrđuje kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i istovremeno određuje da se ista neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 2 (dvije) godine po pravosnažnosti ne izvrši novo krivično djelo. Takođe, jedan službenik (protiv kojeg je krivični postupak pokrenut 2013.godine) Presudom Višeg suda u Podgorici Ks.br.22/2013 od 26.01.2015.godine, sa klauzulom pravosnažnosti (pravosnažnost nastupila dana 22.10.2015.g.) je oslobođen optužbe za krivično djelo primanje mita iz člana 423 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore. Pored navedenog, pravosnažno je okončan krivični postupak protiv jednog službenika Uprave carina (krivični postupak pokretnut 2012.godine), koji je oglašen krivim za krivično djelo primanje mita u pomaganju, zbog čega mu je po sili zakona prestao radni odnos.

Postupci koji su u toku: U toku su krivični postupci za tri službenika, protiv kojih je 2014.godine podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, krivično djelo faslifikovanje isprava i krivično djelo nesavjestan rad u službi, od kojih je jedan službenik prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici osuđen na jedinstvenu kaznu od tri i po godine zatvora zbog počinjenog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i produženo krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

“Takođe, u toku su postupci za 3 carinska službenika, protiv kojih su u toku 2013.godine podnijete krivične prijave, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela primanje mita i prikrivanje, produženo krivično djelo primanje mita. Takođe, za 8 carinskih službenika (krivični postupci pokrenuti 2010. g) donijeta je prvostepena presuda (nije pravosnažna) zbog počinjenih krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba službenog položaja u podstrekivanju, primanje mita, davanje mita u podstrekivanju, teška krađa. U izvještajnom periodu, u radni odnos, je primljen jedan pripravnik, dok je jedan službenik raspoređen shodno internom oglasu između državnih organa a četiri službenika su primljena u radni odnos po osnovu javnog oglasa”, zaključuje se u Izvještaju.

 P.Z.

Portal Analitika