Društvo

Princ Čarls: Posjeta posvećena miru i razvoju

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je sa suprugom upriličio svečani doček uz najvaće državne i vojne počasti Njihovim Kraljevskim Visočanstvima Princu od Velsa i Vojvotkinji od Kornvola, koji borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz kabineta Predsjednika Crne Gore.
Princ Čarls: Posjeta posvećena miru i razvoju
Portal AnalitikaIzvor

Ceremonija svečanog dočeka, ukazana  je  ispred Rezidencije  Predsjednika Crne Gore na Cetinju.

Nakon razgovora domaćina sa kraljevskim parom, održan je zvaničan sastanak delegacija, kojem je prisustvovao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.filipcarls2

- Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje kraljevskoj dinastiji, koja je priznala nezavisnu Crnu Goru, odmah nakon Berlinskog  Kongresa, upućujući visoku delegaciju u Crnu Goru , kao iskaz prijateljstva i naklonosti u delegaciji je bio i princ Džordž V, koji je postao kralj Ujedinjenog kraljevstva. Takođe je iskazao poštovanje za priznanje obnovljene nezavisnosti Crne Gore, kao i za snažan doprinos našim evropskim  i evroatlanskim integracijama – navodi se u saopštenju.

Princ od Velsa je, kako se ističe, saopštio da je njegova posjeta državama  Balkana, posvećena miru, pomirenju i razvoju. Takođe je rekao, da vrlo vrednuje što je Crna Gora afirmisala međunacionalni sklad i harmoniju. Iskazao je i očekivanje da će Crna Gora i nadalje doprinositi stabilnosti regiona.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola posjetu našoj zemlji počeli su na Cetinju, gdje ih je dočekao predsjednik države Filip Vujanović. Oni će se u prijestonici upoznati sa crnogorskom tradicijom i kulturom.

1803princ2

Princ Čarls će u Vladinom domu obići neke od najpoznatijih, hrišćanskih relikvija, poput ikone bogorodice Filarmose i razgovarati sa lokalnim ikonopiscima.

Članovi britanske kraljevske porodice će prisustvovati festivalu hrane i pića, gdje će imati priliku da probaju tradicionalne crnogorske proizvode i razgovaraju sa građanima.

1803princ3

Jedan od ulcinjskih maslinara, koji će izlagati na festivalu, pripremio je princu Čarlsu ulje od masline stare od 1.000 do 2.000 godina i sadnicu autohtone masline.

1803princ4

Posjetu Crnoj Gori britanski prinčevski par nastavlja susretima u Podgorici, gdje će se princ Čarls odvojeno sastati s predsjednicima Skupštine i Vlade, Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem.

1803princ5

Princ od Velsa će predstaviti opremu koja je donacija britanske vlade Carini Crne Gore, dok će vojvotkinja od Kornvola posjetiti sjedište UNICEF-a u Podgorici.

Britanski prinčevski par posjetu završavaju svečanim prijemom u njihovu čast. Posjeta članova kraljevske porodice nije politička, već protokolarna i prijateljska, ranije je saopšteno iz ambasade Velike Britanije u Podgorici.

pc1

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila su prije Crne Gore boravili u Hrvatskoj i Srbiji, a posjetu regionu nastavljaju u Prištini.

Ovo je druga posjeta princa Čarlsa Crnoj Gori, koji je kao 29-godišnjak prvi put posjetio našu zemlju 1978. godine, u okviru posjete SFRJ na poziv tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita. 

Tekst: rtcg.me

Foto: Anadolija/Twitter, kabinet Predsjednika

Portal Analitika