Abiznis

Wenzel o 1000+: Jeftiniji stanovi i krediti, uz oporavak građevinara

Projekat “1000 +” će, uz rješavanja socijalnih problema, odnosno stambenog pitanja porodica sa nižim primanjima, indirektno pomoći i građevinskoj industriji da izađe iz krize koju je izazvao višak skupih stambenih jedinica, a doprinijeće i očuvanju radnih mjesta u ovom sektoru - kazao je Rolf Wenzel, guverner Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB).
Wenzel o 1000+: Jeftiniji stanovi i krediti, uz oporavak građevinara
Portal AnalitikaIzvor

On je najavio da u toj banci očekuju da se, kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja, kojim ona upravlja, u Crnoj Gori pruže trajna stambena rješenja za oko 1.200 domaćinstava, ili 6.000 građana.

Koji je bio glavni razlog CEB-a da podrži “1000+” u Crnoj Gori i šta očekujete? Da li imate sličnih projekata u okruženju?

Finansiranje održivog i pristupačnog rješavanja stambenih pitanja za ugroženu populaciju i porodice sa nižim primanjima  u samoj je suštini misije CEB-a. Nadovezujući se na pozitivna iskustva iz prethodnog projekta "1000+" u Crnoj Gori, u periodu 2010-2015, Vlada je predložila CEB-u finansiranje druge  serije stambenih kredita.
Cilj ovog programa je da se za 500 crnogorskih domaćinstava sa nižom primanjima omogući pristup pristupačnim  i dugoročnim sredstvima za rješavanje stambenih pitanja, kao i da se i ubrza završetak nedovršenih građevinskih stambenih projekata. Administrativno vijeće CEB-a odobrio je 10 miliona eura kredita u oktobru 2015. godine.
Pored rješavanja socijalnih problema koje sam pomenuo, projekat će indirektno pomoći i građevinskoj industriji da izađe iz krize koju je izazvao višak  skupih stambenih jedinica, a doprinijeće i očuvanju radnih mjesta u ovom sektoru.
CEB finansira slične projekte u većini svojih zemalja članica (ima ih 41), uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Francusku, Belgiju, Irsku, Rumuniju, Moldaviju i Španiju.

Da li ste zadovoljni realizacijom i rezultatima prethodnog ovakvog projekta u Crnoj Gori?
Realizacija  i rezultati projekta prethodnog projekta "1000+" ispunili su naša očekivanja.
On je pružio stambeno rješenje za 433 domaćinstva i pomogao im da postanu vlasnici stanova, zahvaljujući subvencionisanim kamatnim stopama.
Taj prvi projekat je uspješno realizovan zahvaljujući efikasnoj organizacionoj strukturi, koju je  obezbijedilo Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, jer je postojala odlična koordinacija između svih uključenih strana, uz transparentnost u realizaciji tog posla. Ista struktura upravljanja biće korišćena i za novi projekt "1000+", posebno zato što sada može da se osloni na iskustvo koje smo  već stekli u ovoj oblasti.

 Koje još projekte CEB ima u Crnoj Gori?
Crna Gora je postala članica CEB 2007. i prvi projekt "1000+" odobren je tri godine kasnije. CEB finansira izgradnju i renoviranje predškolske infrastrukture, čime se promoviše socijalna inkluzija. Sa vašim institucijama sada radimo na razvoju projekata u zdravstvu, pravosuđu i infrastrukturi i oblasti životne sredine.
Crna Gora je, pored Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, jedna od partnerskih zemalja našeg Regionalnog programa za izbjeglice i interno raseljena lica, kojim upravlja naša banka. U Crnoj Gori, od ovog projekta se očekuje da pruži trajna stambena rješenja za oko 1.200 domaćinstava ili 6.000 građana.
 (Pobjeda)

Portal Analitika