Region

Princ Čarls u Beogradu: Ne smijete biti zarobljenici prošlosti

Britanski princ Čarls izjavio je večeras u Skupštini Srbije da su se poslije strašnih događaja u prošlosti mir i stabilnost vratili na Balkan i da će Velika Britanija biti uz zemlje regiona sve dok one grade zajedničku budućnost.
Princ Čarls u Beogradu: Ne smijete biti zarobljenici prošlosti
Portal AnalitikaIzvor

"Uvjeravam vas da je Britanija sa vama dok gradite zajedničku budućnost. Zajedno možemo da gradimo tu budućnost", kazao je princ Čarls na prijemu u Narodnoj skupštini Srbije priređenom u njegovu čast.

On je kazao da odnosi između zemalja balkanskog regiona i Britanije "cvjetaju na svim nivoima, a to definišu ljudi".

"Ne moram ni da kažem da mi je jako lijepo što sam se vratio u region i što sam ponovo ovdje. Tokom protekla četiri dana u Hrvatskoj i Srbiji sve vrijeme je opet pokazano koliko su naše istorije povezane i znam da će biti isto u Crnoj Gori i na Kosovu. Ovu istoriju su često stvarali obični ljudi i žene", rekao je britanski princ.

Princ Čarls je izrazio nadu da će zemlje zapadnog Balkana biti promjenjene zajedničkom potrebom za pomirenjem.

"Biće potrebna hrabrost koju mi moramo da sakupimo ma koliko bol bio veliki", dodao je on.

On je kazao da odnosi zemalja regiona i Ujedinjenog Kraljevstva cvjetaji na svakom nivou, a to, kao je istakao, definišu ljudi.

"Svaka država i društvo je oblikovano svojom prošlošću, ali postoji malo mjesta na svijetu gdje čovjek osjeća težinu istorije nego na Balkanu. Niko ne može da ignoriše tu istoriju, ali još je važnije da ne postanete njeni zarobljenici", istakao je princ.

Navodeći da se sjeća da je učestvovao u slavlju u Mostaru na obnovi mosta, princ Čarls je rekao da je uništenje mosta bio simbol patnje, bola i gubitka, ali da je njegova obnova bio podvig vještine i nade.

"Sada je okrenuta jedna stranica u regionu, poslije konflikata devedesetih. Mir i stabilnost su se vratili. Ja razumijem probleme sa kojima su suočene vaše zemlje i pozdravljam napore koji su učinjeni. Bolni tragovi istorije moraju da se prihvate, ali ostaje pitanje kako to da se prevaziđe, mora dijalogom na svakom nivou. Samo pomirenje nudi uvjerenje da naša djeca i unuci neće patiti i proći iste agonije kao naša generacija", naveo je on.

"Duboko se nadam da će zemlje Zapadnog Balkana biti promijenjene traženjem trajnog mira. Biće potrebna hrabrost", rekao je princ Čarls i dodao da i nema mnogo šta da se izgradi, jer postoje tradicije miroljubivosti i gostoljubivosti, te da su mladi otvoreni da ponovo uspostave kontakt jedni sa drugima.

Ovo je protokolom ujedno i jedino obraćanje javnosti princa Čarlsa tokom njegove balkanske turneje.

Prijem u čast britanskog princa Čarls i vojvotkinje od Kornvola Kamile održan je u Domu Narodne skupštine Srbije u prisustvu brojnih ličnosti političkog, kulturnog i javnog života, kao i predstavnika diplomatskog kora.

Britanski prinčevski par, princ Čarls i vojvotkinja Kamila, nastavljaju sjutra balkansku turneju posjetom Crnoj Gori.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola posjetu našoj zemlji počinju na Cetinju, gdje će ih dočekati predsjednik države Filip Vujanović. Oni će se u prijestonici upoznati sa crnogorskom tradicijom i kulturom.

To je druga posjeta princa Čarlsa Crnoj Gori, koji je kao 29-godišnjak prvi put posjetio našu zemlju 1978. godine, u okviru posjete SFRJ na poziv tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita.

(Beta)

foto: AA

Portal Analitika