Abiznis

Vlada: Obračunska vrijednost koeficijenta za javni sektor 90 eura

Vlada Crne Gore, na 150. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, usvojila je Analizu realizacije poreske politike za 2015. godinu.
Vlada: Obračunska vrijednost koeficijenta za javni sektor 90 eura
Portal AnalitikaIzvor

"Cilj Analize je da se kroz sadržaj poreskih i carinskih propisa i naplatu poreza, doprinosa i drugih javnih prihoda sagledaju efekti primjene poreske politike u prošloj godini i njen uticaj na privredu i budžet, kao i stepen usklađenosti poreskih i carinskih propisa sa pravnom tekovinom EU i predlože odgovarajuće mjere za unapređenje te politike u narednom periodu. Poreska politika u 2015. godini bila je dominantno usmjerena na dalje unapređenje uslova poslovanja i razvoj preduzetništva, privlačenje investicija, otklanjanje administrativnih barijera i generisanje prihoda za finansiranje javnih funkcija. Tome je posebno doprinijelo unapredjenje zakonskih rješenja, konzistentnost i konkurentnost osnovnih poreskih stopa, ukidanje sitnih fiskaliteta, ukidanje odbitaka i oslobodjenja", saopšteno je Portalu Analitika sa sjednice.

Vlada je usvojila Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije za 2016. godinu. U diskusiji je naglašeno da je borba protiv sive ekonomije, uz mjere fiskalne konsolidacije, u prethodnom periodu imala veoma značaj uticaj na ostvarenje prihoda i, time poboljšanje fiskalnih parametara. 

"Vlada je konstatovala da su u perioodu od 2013. do 2015. godine planirane mjere realizovane u skladu sa utvrđenom dinamikom, te da su potvrdile svoj cilj i doprinijele značajnom smanjenju sive ekonomije. Međutim, i pored svih realizovanih aktivnosti, u pojedinim segmentima poslovanja, prisustvo sive ekonomije i dalje je evidentno. Planom za tekuću godinu, poseban akcenat usmjeren je na dalje unapređenje regulative u cilju smanjenja prostora za izbjegavanje plaćanja obaveza, što je jedan od prioriteta poreske politike koju je Vlada utvrdila na duži period. Jačanje poreske discipline, kroz strožije sankcionisanje, kao i jačanje svijesti građana o negativnim posljedicama nelegalnog poslovanja kroz edukaciju i javne kampanje i dalje će biti osnovni cilj, a što je apostrofirano kroz mjere koje su definisane Akcionim planom", navedeno je u saopštenju.

U skladu sa novim Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Vlada je donijela Odluku o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2016. godinu. Obračunska vrijednost koeficijenta iznosiće 90 eura za sve zaposlene u javnom srktoru.

Vlada je usvojila i Plan redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva za 2016. godinu. prema Planu je predviđeno da se u ovu oblast  44,1 miliona eura. U tekućem budžetu planirana su sredstva, u iznosu od 9,70 mil eura i to za redovno održavanje i zaštitu državnih puteva i Službu Pomoći i informisanja na javnim putevima, dok je kapitalnim budžetom opredijeljeno 34,4  miliona eura za održavanje, rekonstrukciju i izgradnju državnih puteva.

Usvojen je i  Plan pripreme ljetnje turističke sezone za 2016. godinu, čiji je cilj da se tješnjom saradnjom institucija na državnom i lokalnom nivou, kao i saradnjom sa turističkim privrednicima, obezbijede kvalitetni preduslovi i ostvare što bolji rezultati i minimiziraju uočeni nedostaci iz prethodnih sezona. Planirane aktivnosti odnose se na poboljšanje putne infrastrukture, dostupnosti, obezbjeđenje urednog snabdijevanja električnom energijom i vodom, poboljšanje ponude na plažama, diverzifikaciju turističkog proizvoda, kao i promotivne aktivnosti Nacionalne turističke organizacije i lokalnih turističkih organizacija.

U cilju ravnomjernijeg rasta i razvoja svih jedinica lokalne sampuprave i regiona, zasnovanog na konkurentnosti, inovativnosti i zapošljavanju, te smanjenja regionalnih razlika, Vlada je donijela Akcioni plan za sprovođenje Strategije regionalnog razvoja Crne Gore za period 2014-2020. godine, za 2016. godinu. 

"Planom su integrisane aktivnosti svih jedinica lokalne samouprave i državnih institucija i organa koji učestvuju u kreiranju i realizaciji politike regionalog razvoja, a za svaki projekat navedena je struktura finansiranja", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika