Društvo

KONKURS: Evo koje uslove morate ispuniti ako želite da budete vojnik VCG

Pedeset momaka i djevojaka koji žele da budu primljeni na Konkursu za prijem novih Vojnika, koji je raspisalo Ministarstvo odbrane Crne Gore, moraju da prođu fizička i psihička testiranja i tako se istaknu u odnosu na veliku konkurenciju. Ipak, put ka vojničkoj profesiji tu tek počinje, jer nakon toga slijedi višemjesečna obuka u posebnom Centru, kao i jedinicama za koje su se prijavili.
KONKURS: Evo koje uslove morate ispuniti ako želite da budete vojnik VCG
Portal AnalitikaIzvor

Prvi uslov je, naravno, da kandidati budu zdravstveno sposobni, što dokazuju uvjerenjem koje izdaje Dom zdravlja "Stari aerodrom u Podgorici".

Nakon toga, testira se fizička spremnost, te oni koj žele da budu vojnici moraju da pokažu snagu radeći sklekove i trbušnjake, dok se izdržljivost ocjenjuje tokom trčanja na 1.600 metara.

"Kriterijumi su različiti za muškarce i žene, testiraju se i ocjenjuju po posebnom tablicama. Druga oblast je psihometrijsko testiranje koje se radi u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast u Vojsci Crne Gore. Kandidati rade predviđene testove i sa njima psiholog obavlja razgovor", kazali su Portalu RTCG iz Ministarstva odbrane.

Vojnici moraju uspješno odgovoriti postavljenim zadacima (foto: arhiva/ rtcg.me)Vojnici moraju uspješno odgovoriti postavljenim zadacima (foto: arhiva/ rtcg.me)

Iako konkurišu za različite jedinice, svi se testiraju po istim kriterijumima, a rangiraju se na osnovu postignutih rezultata.

Prva "stepenica" - osnovna obuka

Kandidati se upoznavaju s pješadijskim naoružanjem (foto: arhiva/rtcg.me)Kandidati se upoznavaju s pješadijskim naoružanjem (foto: arhiva/rtcg.me)

Kandidati koji zadovolje uslove, pokažu da su fizički spremni i psihički podobni za rad u Vojsci, upućuju se u Centar za obuku u Danilovgradu gdje stiču osnovna vojnička znanja.

Kako su objasnili iz MO, novi vojnici će puna tri mjeseca prolaziti fizičku obuku, kojom će još povećati snagu i kondiciju kako bi lakše izvršavali predviđene zadatke, učiti Opšte vojne propise, ali i ponašanje u stroju.

Terenska obuka je jako bitna (foto: arhiva/rtcg.me)Terenska obuka je jako bitna (foto: arhiva/rtcg.me)

Takođe, za to vrijeme kandidati "kale" svoje borbene vještine kroz upoznavanje s pješadijskim naoružanjem, bojevim gađanjima, taktičkom obukom koja ih obučava za pravilno reagovanje i ponašanje u borbi, dok se posebna obuka sprovodi za boravak i izvršenje zadataka u terenskim uslovima

Test nakon pola godine obuke

Nakon osnovne, slijedi obuka u jedinici za koju je vojnik konkurisao (foto: arhiva/rtcg.me)Nakon osnovne, slijedi obuka u jedinici za koju je vojnik konkurisao (foto: arhiva/rtcg.me)

Oni koji uspješno savladaju osnovnu obuku, upućuju se u jedinice za koje su konkursisali gdje naredna tri mjeseca uče samostalno vršenje formacijske dužnosti za koju su se prijavili.

Nakon toga se organizuje završni ispit na kome kandidati moraju da pokažu vojnička znanja koja su stekli u polugodišnjoj obuci.

"Zaključak je da će svaki vojnik nakon obuke u trajanju od šest mjeseci biti u potpunosti osposobljen za rad na svom formacijskom mjestu", istakli su iz Ministarstva odbrane.

Ugovor na godinu dana, pa na tri

Iako je konkursom predviđen ugovor od 12 mjeseci za nove vojnike, on se može produžiti na period od tri godine nakon završene obuke, ako to potrebe službe zahtijevaju. Kako su naglasili iz MO, vojniku se može produživati ugovor na svake tri godine.

Vojnik se obučava za rad pola godine (foto: arhiva/ rtcg.me)Vojnik se obučava za rad pola godine (foto: arhiva/ rtcg.me)

"Jedan od ciljeva prijema vojnika po ugovoru je da oni u službu u Vojsci ostanu što duže, maksimalno do 45 godina života, ako to potrebe službe zahtijevaju i ako u međuvremenu ne budu proizvedeni u podoficire ili oficire kada bi im služba trajala do 55 godina života. Iz tg razloga je i starosna granica za prijem vojnika 25 godina života", objasnili su iz MO.

Ipak, onima koji ne mogu da odgovore zahtjevima koje vojnička profesija postavi pred njih ugovor se neće produžiti.

Vojska će primiti nova 34 vojnika 2017. (foto: arhiva/ rtcg.me)Vojska će primiti nova 34 vojnika 2017. (foto: arhiva/ rtcg.me)

Novi vojnici po ugovoru naredne godine

Konkurs za vojnike po ugovoru koji je MO raspisalo je jedini takav u ovoj godini. Kako su Portalu RTCG kazali u Ministarstvu odbrane, Vojska će primiti nova 34 vojnika 2017.

 (Filip Rakonjac, Portal RTCG)

Portal Analitika