Politika

SNP: MUP staviti pod kontrolu opozicije ako želimo fer izbore

Nakon izrečenih stavova kolega iz opozicije o zloupotrebi uređaja koji služe za elektronsku identifikaciju glasača na biračkim mjestima, Socijalistička narodna partija ukazuje na činjenicu da je to još jedan dokaz u nizu koji nam jasno pokazuje da se Ministarstvo unutrašnjih poslova, a naročito službe nadležne za birački spisak, mora staviti pod punu kontrolu i nadzor opozicije, ukoliko želimo slobodne, fer i demokratske izbore u Crnoj Gori, saopštio je Spasoje Papić, šef Računskog centra SNP i potpredsjednik Odbora Glavnog grada
SNP: MUP staviti pod kontrolu opozicije ako želimo fer izbore
Portal AnalitikaIzvor

- Nema sumnje da je birački spisak ključni element mogućih zloupotreba u svrsi dobijanja glasova, pa s toga napominjemo da je on prvo vođen kod lokalnih samouprava, a nakon donošenja novog zakona, usvojenog u martu 2014. godine, njegovo vođenje prelazi u nadležnost MUP-a, što su adrese za utvrđivanje odgovornost za sve otkrivene nepravilnosti. Uređaj za elektronsku identifikaciju birača služi za prepoznavanje mašinski čitljivog zapisa, koji se nalazi na ličnoj karti birača, odnosno isključivo uparuje podatke sa kartice sa podacima na ekranu aparata za identifikaciju i na taj način pomaže članovima biračkih odbora da identifikuju glasača – navodi se u saopštenju SNP-a koje potpisuje Papić.

On ističe da za pravu kontrolu biračkog spiska neophodno je da sve opozicione partije imaju uvid u registar izdatih ličnih karata i fotografija birača, kako bi se na taj način izvršilo uparivanje registra sa biračkim spiskom, pregledao rezidencijalni uslov uz neosporno obezbeđenje zaštite ličnih podataka svakog upisanog glasača.

- Norme u postojećem zakonu nam ne dozvoljavaju da kontrolišemo eventualno postojanje nekoliko ličnih karata sa jednom istom slikom na njima, već isključivo možemo da pratimo i kontrolišemo promjene u biračkom spisku koji nam se dostavlja elektronskim putem. Samim tim ne možemo da ukazujemo na eventualne zloupotrebe ličnih karata ili promjena fotografija na istim. Kao što je SNP radio i do sada, i u narednom periodu ćemo se baviti isključivo suštinom problema. Upravo iz navedenih razloga, SNP je insistirao na uvođenju Afis sistema - softvera koji je koncipiran da otkloni bilo kakvu mogućnost izdavanja duplih biometrijskih podataka na dva dokumenta i to putem identifikovanja otisaka prstiju, pa samim tim bilo čija naknadna pamet ne dovodi do rješavanja svih navedenih problema – poručuje se u saopštenju.

Portal Analitika