Politika

Beograd: Osnivaju odbor za odbranu Mandića i Radunovića

Odbor za odbranu funkcionera Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta Andrije Mandića i Slavena Radunovića, protiv kojih je podignut optužni predlog zbog navodnog pozivanja na nasilno rušenje ustavnog pokretka, biće formiran naredne sedmice u Beogradu.
Beograd: Osnivaju odbor za odbranu Mandića i Radunovića
Portal AnalitikaIzvor

To je za „Dan saopštio profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Čedomir Antić, jedan od članova odbora koji je već u fazi osnivanja.

Kako je rekao, u Crnoj Gori je nažalost potvrđeno postojanje autoritarnog režima koji vlada decenijama.

„Režim guši demokratska prava građana, a jedan od simbola toga je i optužni predlog protiv Andrije Mandića i Slavena Radunovića zbog navodnog rušenja ustavnrg poretka Crne Gore. Smatramo da je to politički progon. To je kršenje ne samo demokratskih, već i nacionalnih prava srpskog naroda u Crnoj Gori“, istakao je Antić.

Dodao je da je poznato da srpski narod u Crnoj Gori nema prava, već je diskriminisan, kao i njegova crkva. Ističe da u Crnoj Gori traje kampanja mržnje protiv Srbije i Srba.

„Vjerujemo da je jako dobro da u Beogradu, glavnom gradu Srbije koja je matica srpskog naroda, bude formiran odbor koji će pružiti pomoć Mandiću i Radunoviću u odbrani od političkog progona. Crna Gora je svojevremeno pomagala Srbiji u demokratizaciji. Smatramo da je sada vrijeme da Srbija vrati taj dug i da poslednji autoritarni režim na prostoru bivše Jugoslavije bude uklonjen“, naglašava Antić.

Precizira da je odbor u fazi osnivanja i da će pratiti sva dešavanja u vezi sa procesom protiv dvojice funkcionera Nove i DF-a i adekvatno reagovati.

„Pružaćemo pravnu, moralnu i svaku drugu pomoć, nastojeći da alarmiramo ne samo srpsku i javnost i onu u državama bivše Jugoslavije, već i na svjetskom nivou povodom ovog političkog progona koji nema presedana u modernoj Evropi“, saopštio je Antić.

Nada se da će crnogorski režim ipak shvatiti da mu se ne isplati politički progon Mandića i Radunovića, tako da i neće biti potrebe za neko značajnije djelovanje odbora.

„Ako se politički progon nastavi, mi ćemo već sledeće sedmice obznaniti puni sastav odbora i strategiju našeg daljeg rada. Siguran sam da će i ovaj odbor postići uspjeh, kao i svi koji su osnovani u Srbiji za zaštitu ljudskih, građanskih i nacionalnih prava u proteklih sto godina“, zaključio je Antić.

Kako se navodi, članovi odbora koji će pružati pomoć Mandiću i Radunoviću u borbi protiv političkog progona su za sada Miša Đurković, naučni savjetnik u Institutu za evropske studije, Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli, istoričar Aleksandar Raković, Petar Lađević, sociolog i bivši komesar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije, književnik Vladimir Kecmanović i Čedomir Antić, istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

 

Izvor: Dan

Portal Analitika